U trendu

Hrvatski ministar bi da uskrati pravo Srbima koje još nisu proterali

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je izjava tehničkog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaha Orepića skandalozna i da tom izjavom pokušava da se uskrati pravo na jezik i pismo „čak i malom broju Srba koje još nisu proterali iz Hrvatske“.

„Želja da se pronadje bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantovana ljudska prava  –  pravo na jezik i pismo, i na život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razume šta su evropske vrednosti“, naveo je Stefanović u saopštenju.

Dodao je da Hrvatska očigledno ne razume ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava i „kako se na najbolji način pokazuje da ne podržava fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame“.

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je ranije danas da nakon „brisanja lažnih prebivališta“ u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli.

„Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga, tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je s nelegalnim prebivalištima“, izjavio je Orepić za „Večernji list“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.