I Beograd i Priština biće „pritisnuti“ jer EU ima PLAN

I Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu u Berlinu, jer EU ima ambiciozan plan vezan za KiM, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju tog lista, na skupu u Berlinu, na kome će prisustvovati i Aleksandar Vučić i Hašim Tači 29. aprila, treba očekivati pritiske na obe strane, jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj – da se do oktobra, odnosno formiranja novog sastava Evropske komisije, stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine.

Iako je bilo spekulacija da Nemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini ovog sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, izvor Novosti naglašava da nema reči o razjedinjenosti između Brisela, Berlina i Pariza i da je na ovom skupu cilj svima isti.

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali, prema saznanjima „Novosti“, samo delimično. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na delove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je reč o nenaseljenim područjuma, saznaju „Novosti“, mogle bi da dođu u obzir.

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je poslednje zasedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru. Merkelova, takođe, uskoro napušta funkciju, i svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo, smatrali bi velikim neuspehom, ističu „Novosti“.

(Večernje novosti)

4 komentara
 1. ISIDORA

  Sigurno da velike sile i Evropska zajednica,imaju snage,da pritisnu i jednu i drugu stranu,te problem koji se bez stvarne potrebe otegao 15 godina,rese jednim mocnim „udarcem“,odnosno prisilnim dogovorom.Balkanske zemlje nikada nisu ni oko cega,mogle same da se dogovore (osim ratom),dok velike sile,ne „lupe“ pesnicom o sto i… stvar resena.!

 2. AA

  A KOGA CE MALO VISE DA PRITISNU? 🙂 NAS ILI NJIH 🙂

 3. Anonimni

  Ne sme se pristati na njihove ultimatume!

 4. Anonimni

  imaju plan potpisete i zavrsena prica

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike