U trendu

I lanac DTL u akciji smanjenja korišćenja plastičnih kesa

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa predstavnicima asocijacije domaćih trgovačkih maloprodajnih lanaca-DTL, koja objedinjuje 13 trgovačkih preduzeća sa više od 570 maloprodajnih objekata u Srbiji, a uključila se u akciju smanjenje korišćenja plastičnih kesa.

Od kada su trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba je smanjena za 60 odsto i interesovanje za njih primetno je opalo

Ministar Trivan, saopštilo je ministarstvo, rekao je da u Srbiji svaki stanovnik prosečno troši 300 kesa godišnje i da veruje da će do kraja godine, zahvaljujući ovoj akciji i promeni svesti građana prema životnoj sredini, taj broj biti prepolovljen.

„Ohrabruje odgovor poslovne zajednice, trgovinskih lanaca i građana koji su se odazvali akciji i smanjili upotrobu plastičnih kesa. Pokazalo se da se promenom ponašanja, zamenom plastične kese cegerom ili torbom, možemo odgovorno odnositi prema životnoj sredini i budućim generacijama“, rekao je ministar.

Trivan je podsetio da korišćenje plastike, koja može i vekovima nerazgrađena da zagađuje biodiverzitet i ugrožava zdravlje, nije samo naš, nego i planatarni problem, navodeći da u Pacifiku postoji ostrvo nastalo od plastičnih kesa i ambalaže koje je veličine Teksasa i da svaka deseta riba sadrži čestice plastike.

Ministar je naglasio da je država spremna da se rukovodi evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025.godine smanji za devet puta. On je ukazao i da će ako bude bilo potrebe država primeniti i administrativne mere, zabranu njihove upotrebe.

“Lično, potpuno bih zabranio upotrebu plastičnih kesa ukoliko ne uspemo ovakvim inicijativama da njihovu upotrebu svedemo na zadovoljavajući nivo. Opredelili smo se za put za koji verujemo da je dobar i oko kojeg za sada imamo društveni konsenzus“, kazao je Trivan.

Direktor DTL-a Obrad Popović rekao je da se ta asocijacija , kao društveno odgovorna pridružila akciji prepoznavši ozbiljnost posledica upotrebe plastičnih kesa i ambalaže.

„Sredinom prošlog meseca počeli smo da naplaćujemo kese i cilj nam je da se upotreba smanji ispod 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju a za samo 15 dana naplate upotreba kesa smanjena je za 50-60 odsto“, kazao je Popović.

Najavio je da će DTL od svake prodate kese izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, obrazovanja ili zdravstva u Srbiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike