U trendu

Iduće sedmice u BG – najprestižniji forum u ovom delu Evrope

BEOGRAD – Od 17. do 19. oktobra u Beogradu će biti održan osmi Beogradski bezbednosni forum, najprestižniji forum u ovom delu Evrope, na kome će govoriti predsednici, premijeri i zvanicnici država iz regiona i sveta na neke od najaktuelnijih tema.

Kako su saopštili organizatori, na skupu će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Austrije Aleksander van der Belen, premijeri Srbije i Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev, zamenici ministara spoljnih poslova Italje i Češke Emanuela Del Re i David Koneški, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer i značajni predstavnici regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene.

Neke od tema o kojima će se razgovarati su nova faza dijaloga Beogrda i Prištine, budućnost razvoja Zapadnog Balkana, uticaj Nemačke i SAD na region, uloga žena u politici na Balkanu, sajber bezbednost, trendovi u odnosima unutar EU, rastući uticaj Azije i promene koje nosi industrijska revolucija.

Na forumu, koji će, pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“, biti održan u beogradskom hotelu „Hajat“, diskutovaće se i o doprinosu EU reformama u Bosni i Hercegovini, perspektivi pravde i pomirenja u regionu, odnosima Zapada i Rusije, turbulencijama na Bliskom Istoku, uticaju korupcije na visokom nivou na međunarodnu bezbednost, odbrani od propagande i dezinformacija, saopštili su organizatori.

Organizatori trodnevnog Foruma su Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

I ove godine skup će biti otvoren akademskim događajem koji okuplja mlade i perspektivne istraživače, koji će diskutovati na temu „Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata“.

Prvi Beogradski bezbednosni forum održan je 2011. godine, a danas se on smatra najprestižnijim skupom te vrste od Istanbula do Beča, sa više od 100 govornika i 700 učesnika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike