Iguman Sava Vučićevu izjavu tumači kao demanti

BEOGRAD – Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić jučerašnje reagovanje predsednika Aleksandra Vučića protumačio je kao negiranje predsednika da će biti podele Kosova.

„Odlično, dakle neće biti podele Kosova i Metohije i o time se ne razgovara sa Prištinom. Jer, valjda svi znamo da nema mirnih teritorijalnih podela u istoriji. Iz Srpske liste nas takođe uveravaju da neće biti podele. Kako da im ne verujemo? Ljudi, spavajte mirnije“, glasi tvit igumana Save Janjića.

Vučić je u sredu za Pink tv prokomentarisao prethodni tvit oca Save Janjića u kojem on kaže da je čuo „opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu“, koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu na terenu, kao i komentar Saše Jankovića u prilog onome što tvrdi Sava Janjić:

„Doveli ste me u situaciju da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve, na šuplje priče. Ovde nema ‘informacije’. Te šuplje priče izmišljaju naši politički protivnici iz Saveza za slobodnu Srbiju. Ako bog da, nikada se neće tako nešto dogoditi. Zato i vodimo politku mira i stabilnosti“, istakao je on.

Vučić ističe da neće da strada nijedan čovek ni na severu ni na jugu.

„Sve svoje vreme i svu svoju energiju sam posvetio tome“, ističe on.

A na izjavu oca Save da se nada da će međunarodna zajednica, a posebno SAD sprečiti neodgovorne pojedince i grupe obe strane, Vučić je rekao:

„Da će nas SAD i EU da povuku za uši zbog tračeva koji su oni izmislili? Mene neće da povlače za uši ni SAD, ni EU, niti bilo ko drugi ko spada u njihove štićenike“, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i da su napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji stalni, ali i da ih je manje nego u periodu od 2001. do 2008. godine.

Srbija je svojom politikom uspela da „ne dozvoli“ da se na Kosovu i Metohiji ponovi martovski pogrom nad Srbima iz 2004. godine.

„Uspeli smo da zaštitimo svetinje, od Dečana do Banjske i Sokolice na severu Kosova“, kazao je predsednik Srbije za Pink tv.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike