U trendu

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila EBRD o problemima sa projektima u kojima učestvuje u Srbiji

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je na sastancima sa direktorima i predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), ukazala je na štetnost i probleme oko projekata koji se u saradnji sa tom bankom izvode u Srbiji.

Radi se o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, kao i problemima sa infrastrukturnim projektima kao što je rekonstrukcija Slavije, za koji je Inicijativa već pokrenula žalbeni postupak, ali i budućim projektima u saobraćaju i energetici, navodi se u saopštenju.

Sastanci su održani u okviru godišnjeg skupa EBRD „Energija za ekonomiju“, na koji je inicijativa bila pozvana, a koji se u Jordanu održava 9. i 10. maja.

Predstavnik Incijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović  je posebno ukazao na probleme u vezi sa potpisanim ugovorom o javno-privatnom partnerstva za deponiju u Vinča, koji je grad Beograd potpisao 29. septembra 2017, sa privatnim konzorcijumom Suez-Itochu, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada u Vinči.

Kako je navedeno, Incijativa je predstavnicima EBRD ukazala da je spalionica otpada u suprotnosti sa strateškim dokumentima za upravljanje otpadom i da se njenom izgradnjom dovodi  u pitanje zaštita zdravlja gradjana i životne sredine.

„Nije jasno na koji način se planira poštovanje graničnih vrednosti emisije zagadjivača, kada je jasno da neće biti prethodno sortiranja otpada u Beogradu, zbog čega će u spalionici biti spaljivane i boje, baterije, PVC i drugi materijali, koji će uticati na koncentraciju zagadjivača u vazduhu“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su i i da u Srbiji ne postoje laboratorije koje mogu da izmere štetne supstance koje će biti oslobodjene nakon spaljivanja otpada u vazduh, posebno kancerogenih supstanci dioksina i furana.

Iz Inicijative ističu da se izgradnjom splaionice ugrožava se mogućnost da Beograd i Srbija postignu ciljeve iz Okvirne EU direktive o otpadu koji se odnose na ostvareni procenat recikliranja komunalnog otpada (50% do 2020. godine, 65% do 2031. godine).

Ukoliko se u pogon pusti planirano postrojenje, odnosno spalionica otpada, Srbija će teško dostići planirane ciljeve za reciklažu otpada i biće suočena sa plaćanjem penala i kazni Evropskoj uniji, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.