U trendu

Institut: Junker preuzeo odgovornost za moguću dalju destabilizaciju Balkana

Medjunarodni institut za bezbednost iz Beograda ocenio je danas da je predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker, odgovorom na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, „preuzeo u ime EU odgovornost za eventualnu dalju destabilizaciju odnosa u regionu zapadnog Balkana“.

„U odgovoru na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, sa puno neukusa i opasne ironije (Junker) izbegao je da označi krivce za tu destabilizaciju, a to su bez sumnje politički lideri u Hrvatskoj i u BiH“, navodi se u izjavi direktora Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša.

Kako se navodi, svima je poznato to što Junker „teatralno ističe“ da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje „osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati za EU, kao što je nepobitna činjenica da sunce izlazi svakog jutra“, ali se dodaje da je predsednik EK bio dužan da imenuje one koji „sistematski krše te principe“.

„Time je propustio da autoritetom EU zaustavi opasnu destabilizaciju Balkana, što već podseća na ponašanje njegovih prethodnika na čelu EU od pre četvrt veka“, navodi se u saopštenju Instituta.

Indikativno je i to, kako se navodi, što predsednik EK odgovara na „alarmatnu poruku premijera Vučića tek nakon mesec dana, pokazujući time da uznemiravajuće ugrožavanje stabilnosti zapadnog Balkana ne uznemirava evropsku administraciju i njenog šefa u mesecu godišnjih odmora“.

„Regionalna stabilnost je poseban prioritet koji EU traži od Srbije i njenih suseda, ali po odgovoru Žana Kloda Junkera premijeru Vučiću postavlja se pitanje da li EU to zaista želi od zemalja zapadnog Balkana. Žan Klod Junker je propustio momenat da evropska načela o dobrosusedstvu i regionalnoj stabilnosti, kojih se Srbija dosledno pridržava i na kojima insistira, ponovo predoči onima koji ih krše i koji se nalaze u Zagrebu i Sarajevu“, navodi se u izjavi.

To bi bio jedini evropski odgovor koji je Junker mogao da pošalje u Beograd, ali je, nažalost, odlučio da teret destabilizacije regiona podeli ravnomerno na sve, navodi Institut i dodaje da EU, ovim stavom Junkera, „krnji sopstveni autoritet na Balkanu i daje alibi za antievropske politike, koje se u regionu ponovo javljaju i na koje je premijer Srbije Vučić želeo da upozori EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.