Integrisani granični prelaz u interesu ekonomije, i građana

PREŠEVO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom obilaska, zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, da bi integrisani prelaz značajno pozitivno uticao na ekonomiju dve zemlje i ujedno i smanjio drastično čekanje građana.

„Potrebno je još mnogo birokratskih procedura, ali na kraju rezultat bi bio da ljudi ne gube na vremenu za istu stvar, već na istim mestu prođu isti pregled o carinskog do veterinarskog, da se dvostruko krać zadržavaju nego do sada“, naglasio je on.

Vučić je kazao da je uveren da bi to bilo značajno za obe zemlje, privlačenje turista i privredu, te da će uticati i da teretni prevoz puteve kroz naše zemlje koriste više.

Preneo je da je sa Zaevom razgovarao nekoliko puta o uspostavljanju regionalne ekonomske zone, ali i integrisanom graničnom prelazu.

Ukazao je da postoji želja da se integrisan prelaz uspostavi i sa drugim zemljama, da je postojala želja da se to učini sa Crnom Gorom kod Bijelog Polja, da se kasni kod Bratunca-Ljubovija, te da se nije nigde tako daleko otišlo kao sa Makedonijom.

„Verujem da će ovo biti prvo mesto gde ćemo imati integrisani prelaz“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ovo je veoma važno za Srbiju i Makedoniju, koje su prijateljske zemlje i izrazito prijateljski narodi.

„Imamo istorijski bliske odnose, starteški smo bliski jedni drugima, a da li ćemo imati nekada taktičke razmirice mnogo manje važno“, kazao je on.

Vučić je kazao da je opredlejenje srpskog naroda i građana Srbije da postoje najbolji odnosi Beograda i Skoplja.

„Uveren sam da i premijer Zaev misli isto. Ovo je jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga. Da ljudima olakšamo, a pre svega i teretnom saobraćaju donesemo značajne uštede“, objasnio je on dodajući da u regionu gubimo oko milijardu evra zbog dugih čekanja na svim prelazima.

Ovim bi, prema njegovim rečima, postali konkurentniji, i sve više teretnog saobarćaja koristio bi naše puteve, a ne prelazili preko zemalja EU, i time bi ostavljali više novca kod nas, što je dobro za naše građane u obe zemlje.

Vučić je kazao da Srbija smatra makedonski narod i Makedoniju iskreno prijateljskim, i najavio da će učiniti sve da naše dve zemlje konkretnim sadržajem ispune odnose u budućnosti, kako bi naša trgovinska razmena bila unapređena, i kako bi sve obavljali u najboljoj nameri i interesu dve zemlje.

„Biće još lepše ovde kada se približe naše dve zastave na integrisanom prelazu“, poručio je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike