Irinej: Iskušenja su nam velika, Vukosavljević: 80 miliona

DESPOTOVAC – Liturgijskim sabranjem, u crkvi „Sveta Trojica“, koga je služio patrijarh srpski Irinej, sa episkopima iz Srbije i regiona, danas je počelo obeležavanje 600 godina srednjovekovnog manastira „Manasija“ kod Despotovca, zadužbine despota Stefana Lazarevića.

Svečanoj liturgiji prisustovao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Svečanosti je prisustovalo nekoliko hiljada vernika ovog kraja i Srbije, a bogosluženje je prenošeno i na dva bim portala, jer je manastirska crkva bila mala da primi sve.

Ističuću lepote i arhitektonske vrednosti „Manasije“, Irinej je, posle liturgije istakao da je reč o „biseru graditeljstva“, koga su Srbi gradili, kada niko nije čuo za Ameriku. 

Despot Stefan Lazarević, se zarekao da će sagraditi bolje zdanje od „Ravanice“ koju je izgradio njegov otac Lazar, potsetio je Irinej.

„Naša dužnost i obaveza je da čuvamo što su naši preci gradili i stvarali, a stvarali su kada je bilo teško, nisu se predavali, njihov poduhvat su „Žiča“, „Dečani“, „Sopoćani“, „Manasija“…. stvarani u 
teškom periodu naše istorije“, rekao je Irinej.

Gradili su i nadali se slobodi, koja je došla, dodao je Irinej i ocenio da je „600 godina ozbiljan pogled u našu prošlost ali i nauk kako se održati i danas kada naša situacija nije nimalo laka“.

„Iskušenja su nam veoma velika, ali nada, vera i ljubav, koju su imali naši preci za domovinu, nam daju snagu, imamo na koga da se ugledamo“, rekao je Irinej i dodao da u Srbiji treba da budemo ujedinjeni, da se ne delimo.

Vukosavljević je istakao da je Vlada za radove na „Manasiji“, koji je građen u periodu od 1407-1418. godine, opredelila novih 80 miliona dinara i iduće godine se očekuje zavrsetak rekonstrukcije ovog zdanja, koja, kako je rekao, traje duži niz godina. 

Ministarstvo kulture i informisanja poklanja značajnu pažnju „Manasiji“, koja slavi jubilej i koja je živo jezgro srpskog naroda, sa velikom tradicijom ali i drugom kultirnom nasleđu u Srbiji, istakao je 
Vukoslavljević u razgovoru sa novinarima.

Na kraju svečanosti ispred crkve je upriličen kulturno-umetnički program.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike