Italija veruje u evropsku budućnost Srbije

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u procesu pristupanja sprovode, prilikama u regionu, situaciji u EU, bilateralnim odnosima dve države i drugim aktuelnim temama.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministar je informisala ambasadora o budućim aktivnostima koje se odnose na proces EI, istakla je da članstvo u EU ostaje naš spoljno-politički proporitet i da je Srbija, u tom smislu, posvećena sprovođenju reformi koje su u funkciji stvaranja moderne države za koju će interes građana biti primarna vrednost. Zahvalila je na podršci i pomoći koju Italija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU, a koja će, kako je potvrdio Lo Kašo, biti nastavljena.

Ambasador je ukazao da se Italija zalaže za kredibilnu politiku proširenja Unije. Naglasio je da se Srbija pokazala kao pouzdan i kredibilan partner EU, koji ima jasnu evropsku budućnost i značajnu ulogu u stabilnosti regiona. Uveren je da će reforme u oblasti vladavine prava u našoj državi biti nastavljene i intenzivirane. Ocenio je da su rezultati reformi vidljivi i da daju dobre rezultate, što pokazuje i veliki broj investitora i kompanija koje posluju u Srbiji.

Jadranka Joksimović kaže da smo spremni za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali tek kada se ukine odluka o uvođenju taksi na našu robu, da se Srbija zalaže za stabilnost i saradnju u regionu i da bi takav stav trebalo da prihvate i drugi.

Joksimović i Lo Kašo su se saglasili da bi u dogledno vreme trebalo da bude ažuriran Memorandum o saradnji Srbije i Italije u oblasti EI, čime će se uspostaviti još precizniji okvir za konkretne oblike podrške Italije našem evropskom putu.

Sagovornici su konstatovali da dve države imaju dobre bilateralne odnose i da je Italija značaj ekonomski i politički partner Srbije, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike