U trendu

Ivošević: Vlada nastavlja da nanosi štetu penzionerima

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević ocenio je danas da promenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vlada Srbije nananosi još jednu nepravdu penzionerima, saopštila je Demokratska stranka.

On je naveo da je zamenik šefa poslaničke grupe DS Balša Božović u ime cele opozicije predlagao zakon kojim bi se penzionerima vratilo „ono što im je protivpravno oduzeto“, ali ne u odnosu na 2014. godinu, nego u odnosu na visinu penzije koju bi korisnik ostvario da Zakon o privremenom uredjivanju načina isplate penzija nije donet.

„Pritom se mora uzeti u obzir i to da su penzije, dok je taj zakon bio na snazi, realno umanjivane suspenzijom njihovog aprilskog i oktobarskog uskladjivanja sa povećanjem troškova života. Korisnici penzija i njihovi naslednici imaju pravo i na kamatu. Pošto gradjani plaćaju kamatu kad su u docnji sa obavezama prema državi, onda i država mora da plati kamatu zbog docnje gradjanima“, naveo je Ivošević.

Kako se u saopštenju dodaje, Ivošević je ocenio da model koji je Vlada Srbije izabrala ne obezbedjuje pravdu ni sigurnost za penzionere.

„Tvrdeći da je isplata na osnovu Zakona o privremenom uredjenju isplate penzija konačna, Vlada potvrdjuje da nema nikakvu nameru da penzionere ikada obešteti za ono što im je oduzela, a, kako Fiskalni savet upozorava, i buduće isplate i eventualna uvećanja zavisiće od volje vlasti, a ne od formula utvrdjenih zakonima“, rekao je Ivošević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar