Iz štampe izašla knjiga „Pozdravite otadžbinu“

ČAČAK – U Čačku je iz štampe upravo izašla knjiga „Pozdravite otadžbinu“ posvećena stogodišnjici proboja Solunskog fronta i junacima, događajima i piscima iz čačanskog kraja koji su bili u tom ratnom ognju ili svedočili o njemu.

Autor je Gvozden Otašević, dopisnik „Politike“ iz Čačka i urednik „Glasa zapadne Srbije“, a izdavači Narodni muzej u Čačku i Udruženje medija i medijskih radnika.

Knjiga sadrži i izuzetno vredno, fototipsko izdanje danas veoma retke povesnice u koju su dvojica sveštenika u Čačku, pre jednog veka, unela imena i stradanije svojih zemljaka.

Kako je do ove knjige došlo vidi se iz predgovora koji je, pod naslovom „Neprolazna slava“, napisao gradonačelnik Čačka Milun Todorović: „Najčasnijim stranama srpske nacionalne povesti navek pripadaju mučenici koji se nikad nisu vratili iz ratova za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918, i njihovi živi drugovi što su u jesen 1918. doneli zoru u uspravljenu Otadžbinu, izborivši se za krst časni i slobodu zlatnu“.

Drugi deo knjige sadrži dva zapisa iz Čačka i Guče, s početka Velikog rata, jedan istoriografski koji je nastao na osnovu istraživanja Bogdana Trifunovića, drugi dokumentaristički iz pera slavnog srpskog komediografa Branislava Nušića, koji je priredila Milica Baković.

Treći deo ove povesnice jesu pripovesti o junacima i zbitijima iz ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srbije koje je u „Politici“ od 2014. do 2018. objavio dopisnik ovog lista iz Čačka Gvozden Otašević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike