U trendu

Izabrana skulptura za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Djindjiću

Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine izabrana je skulptura na medjunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Djindjiću, saopštila je Gradska uprava grada Beograda.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić rekao je na konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda da je podizanje tog spomenika „postala državna obaveza jer oni koji su ubili Djindjića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu Srbiju“.

„Za nekoliko meseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vreme da Srbija dobije neko obeležje koje će mu biti posvećeno“, naveo je Vesić.

On je, kako se navodi, zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je inicirao podizanje spomenika Djindjiću, rekavši da je to „hrabar iskorak u političkoj kulturi u Srbiji“. Vesić je time mislio na činjenicu da je Vučić u vreme Djindjićeve Vlade bio njen žestok kritičar i protivnik.

Glavni beogradski urbanista Milutin Folić rekao je da će grad paralelno s izradom skulpture početi s uredjenjem Studentskog trga, gde će taj spomenik biti postavljen.

Predsednik žirija, arhitekta Boris Podreka kazao je da je na konkursu učestvovalo 40 radova, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.