U trendu

Izbori nepotrebni

Politički direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Djordje Vuković izjavio je danas da generalno ne postoji potreba za vanrednim izborima u Srbiji, a pogotovo ne za izborima u Beogradu.

On je agenciji Beta rekao da je besmisleno imati izbore van roka od četiri godine, ali da se „uvek nadje opravdanje onog ko raspisuje izbore“.

„Ako se udje u spiralu nazovi argumentacije onda smo svi pomalo u problemu. Ako ne trebaju republički, onda ne trebaju ni lokalni. Ako se raspisuju republički, to i dalje ne znači da treba da se raspišu lokalni. Ne trebaju po mom sudu, jer svuda na svetu mandat traje četiri, odnosno pet godina, zavisi od tela koje se bira“, kazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, nema razloga da bude drugačije u Srbiji.

„Sticajem okolnosti, u Srbiji je takvo nenormalno stanje ipak redovno, jer oduvek imamo takvu sitaciju. Samo su ove dve specifične da ne kažem čudne jer ovde vlast sama sebe obara na republičkom nivou. Malo je to čudno da vlast sama sebi skraćuje mandat, po mom sudu je daleko od bilo kavog ozbiljnog političkog poteza“, naveo je Vuković.

Analitičar Djordje Vukadinović izjavio je da vanredni izbori u Beogradu, kao ni u Srbiji nisu potrebni, ali da bi izbori u glavnom gradu imali više smisla, jer bi se mogli posmatrati kao vrsta referenduma o projektu „Beograd na vodi“.

„Po mom mišljenju nisu bili potrebni ni vanredni izbori u Srbiji, pa u tom smislu nisu potrebni ni u Beogradu, pošto su bili pre dve godine. Svi argumenti koji važe protiv vanrednih izbora stoje i protiv vanrednih izbora na nivou Beograda“, rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Navodeći argumente protiv izbora, Vukadinović je rekao da je vlast stabilna, a da je opozicija malobrojna i marginalizovana.

„Čak bi se moglo reći da je u Beogradu opozicija za nijansu jača, nego u ostatku Srbije. U tom smislu bi se moglo reči da bi izbori u Beogradu imali više smisla, jer je opozicija jača, i u Beogradu postoji ta velika kontroverza zvana Beograd na vodi. U tom smislu bi Beogradski izbori bili neka vrsta referenduma o tom projektu“, kazao je Vukadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar