U trendu

Izbori u Medveđi u senci Asocijacije albanskih opština

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da su lokalni izbori u Medveđi održani u senci formiranja Asocijacije albanskih opština na jugu Srbije, ali su i pokazali da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) ima premoć nad ostalim strankama.

Stanković je agenciji Beta rekao da je formiranje Asocijacije albanskih opština uticalo na izlaznost albanskog stanovništva i na to za koga će da glasaju, dodavši da je ta asocijacija „vid pritiska“ na Srbe na Kosovu zbog osnivanja Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

On je rekao da je izlaznost u Medveđi bila u granicama izlaznosti na parlamentarnim izborima 2014. godine i da se jasno vidi da Socijalistička partija Srbije (SPS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) imaju političku relevantnost, dok je opozicija u „dubokoj krizi.

Prema njegovim rečima, Medveđa može da bude samo „indikator, nikako i lakmus test“ za izbore.

„To što je Demokratska stranka (DS) ispod cenzusa pokazuje da je kriza još dublja nego što izgleda. DS nema niti retoriku, niti organizaciju da motiviše građane da glasaju protiv SNS“, kazao je Stanković i dodao da se ipak na osnovu ovih izbora ne može u potpunosti sagledati izborni rezultat opozicije.

On je dodao da je primetno da na izborima u Medveđi nisu učestvovale ostale opozicione stranke.

Na izborima u Medveđi, prema preliminarnim podacima, lista „Aleksandar Vučić – SNS-SPS-PUPS“ osvojila je oko 60 odsto glasova, albanska lista „Demokratska partija – Nagip Arifi“ oko 15 posto, lista Partije za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca 10 posto, Grupa građana „Za Gornju Jablanicu“ oko 13 posto, dok DS nije prešla cenzus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar