U trendu

Izložba povodom izgradnje Doma Narodne Skupštine

Izložba povodom 80 godina od izgradnje zgrade Doma Narodne Skupštine i prve sednice tadašnje „Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije“ u istom zdanju otvorena je večeras.

Postavku je otvorila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je istakla da današnji kao i tadašnji parlament odslikava potrebu gradjana za izgradnju moderne i u svetu poštovane Srbije.

Ona je navela da je ovo prilika da se setimo istorijskih momenata u kojima je „naša parlamentarna kuća nastajala i mnogih izazova na tom putu“.

„Duga borba za samostalnost i slobodu dodatno podstiče nas poslanike danas da donošenjem dobrih zakona radimo na izgradnji uredjene države, koja će biti zajednička kuća za sve naše gradjane“, rekla je predsednica parlamenata.

Maja Gojković ukazala je i da je parlament mesto na kome se vidi neposredno izražena volja gradjana, simbol slobode i pravde u svim demokratskim državama sveta.

Prema njenim rečima, i danas Narodna skupština oslikava potrebu gradjana za izgradnju moderne, uspešne i poštovane Srbije, „u Evropi i čitavom svetu“.

Gojkovićeva je rekla i da je 20. oktobra 1936. godine , otvaranjem redovnog jesenjeg zasedanja i izborom prvog predsednika, Stevana Ćirića, država dobila svoj dom demokratije i parlamentarizma.

Ona je navela i da je 1907. godine kralj Petar I Kardjordjević, u vremenu punom nade i vere u budućnost, položio kamen temeljac za izgradnju zgrade skupštine, kao znak napretka Srbije.

„Stradanje i muke države i naroda u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, opšta nemaština odložila je i završetak izgradnje Skupštine, koja je uvek delila sudbinu svojih gradjana“, rekla je Maja Gojković.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici, poslanici, istaknute javne ličnosti kao i predstavnici  Vojske Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.