Izmene Zakona o jeziku i pismu nisu akcija protiv latinice

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama nije akcija protiv latinice, već da se sačuva ćirilično pismo.

Podseća da predložene izmene prvo idu na javnu raspravu pa tek onda u skupštinsku proceduru.

„Mi u Ministarstvu kulture i informisanja smatrali smo da je vreme za ovakve mere. Ovo nisu drakonske mere, ovo su mere razumne društvene korekcije. Ćirilica je sve manje u upotrebi i smatramo da treba postovati Ustav Srbije. Treba uskladiti upotrebu jezika i pisma“, rekao je ministar za Tv Pink.

On je naglasio da treba ukinuti lažnu podelu da postoji službena i javna upotreba pisma, jer Ustav kaže da je u upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo.

„Ovo nije akcija protiv latinice, to je besmisleno i detinjasto govoriti, želimo da se sjedini službena i javna upotreba ćiriličnog pisma „, pojasnio je ministar.

On je naglasio da je predloženo izmenama Zakona da ćirica bude u upotrebi tamo gde je država suvlasnik ili vlasnik preduzeća, zatim u medijima sa nacionalnom frekvenciji, da u privredi uputstva, fakture, deklaracije budu na ćirilici.

Podseća da je nacionalna frekvencija jedna vrsta koncesija i da je logično da oni mediji koji imaju nacionalnu frekvenciju koriste ćirilicu.

„Pismo postoji u onoj meri u kojoj se koristi. Duh vremena i okolnosti su takve da latinica dominira. Ćirilici preti zanemarivanje, a pismo je jedan od osnova našeg kulturnog identiteta“, naglasio je Vukosavljević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike