U trendu

Izrada Šengen akciononog plana važna za MUP

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović kaže da će projekat „Izrada Šengen akcionog plana“ MUP-u i ostalim institucijama pomoći da ispune uslove za pristupanje šengenskom području, saopštio je MUP.

Hrkalović je navela da pristupanje šengenskom području predstavlja jedan od najvećih izazova, a samim tim je i jedan od najznačajnijih strateških ciljeva MUP-a, jer, kako objašnjava, to predstavlja poslednji korak u potpunoj integraciji u zajednicu evropskih zemalja.

Za građane Srbije, po njenim rečima, pristupanje šengenskom području ne znači samo lakši prelazak državne granice, već i slobodan protok kapitala, robe i usluga i preduslov za zajedničko evropsko tržište.

„Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji opredeljena je za proces evropskih integracija i aktivno radi na jačanju institucija i time istovremeno doprinosi učvršćivanju vladavine prava i sigurnosti svih građana“, poručila je Hrkalović.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom rekao je da će ovaj tvining projekat doprineti uspostavljanju mreže eksperata između Srbije i drugih zemalja Evropske unije i da će omogućiti razmenu iskustava i prakse.

„Čestitam svima koji su uključeni u ovaj projekat na njihovoj posvećenosti. Želim im uspeh u ovom zajedničkom poduhvatu i nadam se da ćemo svi biti ponosni na njegove rezultate“, poručio je Engstrom.

Ambasadorka Litvanije u Srbiji Rasa Kairiene je istakla zadovoljstvo zbog saradnje na projektu i smatra da će to produbiti međusobnu saradnju, partnerstvo i poverenje dveju zemalja.

„Na osnovu našeg iskustva, mogu reći da ovakvi projekti imaju veliku vrednost za zemlje koje se pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji. Želim vam uspeh i nadam se da će iskustva Litvanije biti od velike koristi za vaš napredak“, poručila je ambasadorka Kairiene.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter istakao je dve zemlje dobro sarađuju u svim oblastima, uključujući i saradnju ministarstava unutrašnjih poslova.

On je podsetio na otvaranje tri nova granična prelaza u poslednjih nekoliko godina na našoj zajedničkoj granici što omogućava još bolju saradnju.

Ambasador Pinter je rekao da Mađarska želi da vidi Srbiju što pre kao člana Evropske unije i da će ovaj projekat tome doprineti.

Cilj projekta vrednog 1,5 miliona evra je da pomogne institucijama Srbije, posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova, u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji kroz podršku da se ispune kriterijumi iz Poglavlja 24, a poseban cilj je da pomogne vladi da ispuni pravne, tehničke, administrativne i institucionalne kriterijume Šengenskog sporazuma.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike