najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jača raspoloženje za izlazak Velike Britanije iz EU, pristalice ostanka nervozne

Pristalice ostanka Velike Britanije u EU pojačale su danas svoje aktivnosti zbog porasta podrške suparničkoj strani koja je za napuptanje Unije.

Po anketama, dramatično se smanjila razlika izmedju dve strane uoči referenduma koji se održava za devet dana.

Strana koja je za ostanak, i dalje je favorit na referendumu 23. juna, ali jedva, pokazuje nekoliko telefonskih anketa u kojima je konstatovan rast broja glasača koji su za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Ali u dve ankete čiji su rezultati objavljeni danas, pokazale su prednost grupe za izlazak iz EU. Za izlazak je 53 odsto, šest procentnih poena više nego za ostanak u Uniji – po anketi ICM objavljenoj u listu Gardijan, dok je prednost sedam procentnih poena prema anketi JouGov za list Tajms (Times).

Popularni britanski tabloid San (Sun) medijskog magnata Ruperta Mardoka, danas se pridružio kampanji za Bregzit – izlazak iz Unije, uvodnikom na prvoj strani pod naslovom „BeLeave in Britain“ (Veruj u Britaniju), gde je u engleskoj reči veruj sadržana i reč napusti (leave).

Taj list s tiražom većim od dva miliona primeraka, pozvao je glasače da napuste „diktatorsku“ EU koja se „pokazala sve halapljivijom, rasipničkom, siledžijskom i zapanjujuće nesposobnom u krizi“.

Iako to nije iznenadjujući stav za jedan konzervativni list, to svrstavanje je novi udarac za one koji su za ostanak u Uniji, na čelu sa torijevskim premijerom Dejvidom Kameronom.

U pokušaju da povrate podršku, pristalice ostanka u EU su danas krenule u novu ofanzivu na skupu u sedištu velikog saveza sindikata Trejd junion Kongres (TUC) gde su istaknuti političari opozicione Laburističke stranke upozorili da bi izlazak iz EU mogao da izazove recesiju i veliki gubitak radnih mesta u javnom sektoru.

Vodja laburista Džeremi Korbin rekao je da su sindikati u Evropi obezbedili bolje uslove rada, duže godišnje odmore, odsustva za majke i očeve, smanjenje diskriminacije.

Zato „verujemo da bi glasanje za izlazak ozbiljno i odmah ugrozilo mnoge od ovih stvari“, rekao je Korbin.

Britanski ministar za rad Priti Patel, pristalica opcije „za izlazak“ uzvratio je da će biti „više nego dovoljno novca za sve“ ako Britanija ne bude morala da nedeljno uplaćuje milione funti u kasu EU.

Ankete ukazuju da je kampanja „za izlazak“ imala uspeha time što se usredsredila na uznemirenje javnosti zbog porasta dosejavanja iz drugih zemalja EU tokom prošle decenije. Slobodno kretanje ljudi unutar EU bloka jedan je od ključnih principa Unije.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini je rekla je danas da je „svetu potrebna Evropska unija“, a ta izjava se smatra porukom Velikoj Britaniji uoči referenduma koji Mogerini do sada nije komentarisala.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike