Jakšić: Britanija nezadovoljna odnosom Beograda s Moskvom

BEOGRAD – Iza zahteva kao što je bio onaj o genocidu za Srebrenicu i sada, po pitanju skidanja Kosova sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN u velikoj meri stoji nezadovoljstvo Londona zbog bliskih odnosa Srbije i Rusije, smatra dugogodišnji novinar Boško Jakšić.

On je za Prvu tv objasnio da London kroz prizmu odnosa sa Rusijom meri sve stvari.

Jakšić smatra da Srbija u odnose sa Rusijom, ali i sa Britanijom unosi previše emocija i da bi trebala da se pridržava britanske maksime da „nemate prijatelje i neprijatelje, imate samo sopstvene interese“.

Velika Britaniija je, inače, podseća Jakšić, izostavljanje Kosova sa dnevnog reda sednice Saveta bezbednosti UN najavljivala već duže vreme.

„Britanija je iskoristila svoju uticajnu poziciju koju ima u ovom trenutku kao predsedavajući Saveta bezbednosti i jedna od pet stalnih članica. Kakve će posledice to imati tek ćemo videti. U svakom slučaju odluka je doneta u isto vreme dok proces pregovora intenzivno napreduje“, rekao je Jakšić za TV Prva.

On je dodao da su pregovori Beograda i Prištine intenzivirani od prošle godine, posle 12 godine zastoja.

Uključivanjem SAD-a, kako je naglasio, rešen je grčko- makedonski spor oko imena i kosovsko pitanje je oročeno da se reši do kraja naredne godine.

„U svemu tome i iza američkog angažmana postoji tajna ruka moćne britanske diplomatije“, pojasnio je Jakšić.

Varnice koje se često javljaju na relaciji Beograd – London imaju svoju dužu istoriju, još od Prvog i Drugog svetskog rata iako su dve zemlje bili saveznici.

Podseća da je Britanija insistirala da se Srbija bombarduje 1999. godine i da se prizna Kosovo.

„Zanimljivo, isto bi moglo da se kaže i za Nemačku, ali sa Nemačkom imamo sjajne odnose. Čini mi se da iza toga stoji propust srpske diplomatije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike