U trendu

Jakšić (SRS): Mirović prevario Bunjevce, Pastor saučesnik u prevari

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Vojvodine Djuradj Jakšić optužio je danas predsednike Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvana Pastora i Igora Mirovića, da su „prevarili“ Bunjevce, jer odbijaju da stave van snage dokument iz 1945. po kojem su Bunjevci, kako je rekao, „brutalno, na bazi falsifikata pretvarani u Hrvate“.

Jakšić je na konferenciji za novinare rekao da zahteva od Ištvana Pastora, koji je i predsednik Odbora za ustavno-pravni položaj Vojvodine, da se posle deset meseci, „udostoji“ da zakaže sednicu tog Odbora i u skladu s Poslovnikom uvrsti predlog Deklaracije o stavljanju van snage akta Glavnog narodnooslobodilačkog odbora za Vojvodinu iz 1945. godine.

„Pastor najgrublje krši Poslovnik i već deset meseci ignoriše inicijativu, koju su Odboru uputila tri člana ovog skupštinskog tela“, rekao je Jakšić i naveo da su članovi Odbora Slobodan Orlović, Zoran Vučević i Smiljana Glamočanin Varga četiri puta slali zahtev Pastoru za zakazivanje sednice Odbora.

On je rekao da Pastor, ne postupajući u skladu s Poslovnikom, saučestvuje sa Igorom Mirovićem „u besomučnoj prevari bunjevačke nacionalne manjine“.

„Mirović je početkom godine javno obećao da će se sporni, asimilatorski, akt staviti van snage, kako bi, makar i simbolično, bila ispravljena nepravda prema Bunjevcima i Šokcima. Medjutim, posle Vučićeve posete Hrvatskoj, Mirović je zaboravio na svoje obećanje i Bunjevce više ne sme ni da pomene“, kazao je Jakšić.

On je dodao da se ne sme zaboraviti „izuzetna uloga Bunjevaca u slavnim danima“ iz novembra 1918. godine, jer, uz Srbe, Bunjevci imaju najveće zasluge za donošenje „istorijskih odluka o prisajedinjenju Srema, Banata, Baranje i Bačke matičnoj srpskoj državi“.

„U godini kada obeležavamo stogodišnjicu od oslobodjenja i prisajedinjenja, Skupština Vojvodine se mora ograditi od prisilne asimilacije Bunjevaca i Šokaca“, poručio je Djuradj Jakšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.