U trendu

Jandroković: Trebamo čuvati mir, slobodu i demokratiju

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je danas u Kninu kako se treba trajno sećati svih hrvatskih junaka i čestitati svima koji su organizovali vojno policijsku akciju „Oluja“ 1995.

On je rekao i da se treba setiti prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana i čuvati mir, slobodu i demokratiju, prenela je agencija Hina.

„Danas imamo demokratiju, slobodu i mir koji treba čuvati i u koji treba ugraditi puno znanja, nacionalnog duha i jedinstva“, izjavio je Jandroković uoči početka centralne mise u Kninu.

Naveo je je i da je civilizacijska tekovina da se svakoj žrtvi treba pokloniti, ali je dodao da s obzirom na poruke koje dolaze iz Srbije treba reći da je istina samo jedna, a to je razlog rata bila velikosrpska agresija za koju je odgovoran Miloševićev režim i njegova ideja Velike Srbije od koje je sve krenulo.

„Hrvatska je vodila obrambeni rat. ‘Oluja’ je bila oslobodilačka operacija, legitimna i legalna. Žrtvama se treba pokloniti, ali isto tako očekujem da se poštuje i istina koja je jako bitna“, kazao je Jandroković.

Dodao da iz Srbije očekuje poruke koje se temelje na istorijskoj istini, prenela je agencija Hina.

Napomenuo je da mu je žao što danas u Kninu nema predstavnika Srpskog narodnog veća i da veruje kako će doći dani kada će i predstavnici srpske nacionalne manjine doći na proslavu „Oluje“, pa će, kako je naveo, komemoracija za sve žrtve biti puno lakša u političkom smislu.

I potpredsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner poručio je da je današnji dan za svakog gradjanina Hrvatske veliki dan zato jer je time zaokruženo teritorijalno jedinstvo države.

Ranije danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila nadu da će jednog dana biti moguće „zajedno sa srpskom zajednicom“ obeležiti „Oluju“ kao akciju koja je „prekinula velikosrpsku agresiju i politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi koje su upravo njihovo lokalno vodjstvo i vlasti iz Beograda isterali iz njihovih domova“.

Ona je izrazila žaljenje zbog gubitka svakog života, hrvatskog i srpskog, prenela je agencija Hina.

Što se Hrvatske tiče, rekla je hrvatska predsednica, nama je žao svakog života, i srpskog i hrvatskog, i svih koji su poginuli u „Oluji“ i Domovinskom ratu.

U Kninu je došlo i do manjeg incidenata a policija je privela manju grupu muškaraca, koji su oko 14 i 15 sati na glavnoj kninskoj ulici, Ulici dr Franje Tudjmana, nekoliko puta viknuli „Za dom spremni“.

Prema rečima očevidaca, interventna policija stvorila se „u roku od minute“, muškarce „strpala u maricu“ i odvezla u policijsku stanicu

Muškarci su bili obučeni u crne majice, s natpisima neprimerena sadržaja, navodi Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.