U trendu

Janjić: Ne postoji separatni sporazum

Analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da ne postoji nikakav „separatni sporazum“ u okviru Briselskog dijaloga, već da se to odnosi na jedinstven tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o kojem svaka strana u dijalogu ima verziju okvira tog dokumenta.

„U Briselu se juče razgovaralo o dva okvira sveoubuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zato se to zove separatni sporazum, jer nije zajednički“, rekao je Janjić agenciji Beta.

On je naveo da je bilo očekivano da sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kratko traje, jer se znalo da nema jedinstvenog teksta.

Prema njegovim rečima, visoka predstavnica EU Frederika Mogerini očekuje da se predlog zajedničkog teksta pojavi na stolu u Briselu 4. avgusta.

„Verujem da se radi o preteranim očekivanjima i ličnim ambicijama Mogerini“, kazao je Janjić.

On je naveo da je nedavno održan neformalni sastanak u Beču u prisustvu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, ali da na njemu nije došlo do usaglašavanja dve strane.

Janjić je rekao da je realnije očekivati zajednički predlog od septembra, jer bi u suprotnom to uticalo na bezbednost u čitavom regionu.

„Opasna je igra koju igraju Tači i Vučić, ne treba izazivati dodatnu bezbednosnu nestabilnost. Kao što vidimo, sada je uzdrman i Sandžak. Oni treba da ostvare vidljiv rezultat kako bi se uspostavila kontrola nad bezbednosnom situacijom“, ukazao je Janjić.

Janjić smatra i da ukoliko Beograd i Priština uskoro ne ponude sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, da će se najverovatnije pojaviti predlog zemalja posrednika i grupe Kvinta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.