U trendu

Janjić: Vučićev poziv na dijalog je manipulacija

Analitičar i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ideju o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji zasnovao na proceni da će u njegovom mandatu morati da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

„Dobro je da se razgovara, razmenjuju mišljenja, ali ono što Vučić želi – dijalog o budućnosti, nije potreban a ni moguć jer sve ono o čemu treba da se razgovara već je parafirano – da se ide putem normalizacije odnosa. Sada nema ničeg novog osim procene da će u njegovom mandatu morati da se potpiše pravno obavezujući sporazum“, rekao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je rekao da ne vidi da bilo ko ima motiv da podeli odgovornost za Kosovo sa Vučićem koji je izabran velikom većinom za predsednika, a uz to ima kontrolu nad vladom i skupštinom.

„Vučić zapravo nema jasnu ideju o čemu će pregovarati, ali zato unapred diskvalifikuje sve one koji bi mogli da budu protiv“, rekao je Janjić i ocenio da je poziv na dijalog zapravo manipulacija – „ja sam vas pitao, vi ćutite, ne odgovarate – zato sam doneo odluke koje sam doneo, a sada svi da podelimo odgovornost“.

Janjić je naveo da je još 2015. godine Vučiću poslao svoj predlog za rešavanje kosovskog pitanja, ali da Vučić na njega, za razliku od ljudi iz Berlina i Brisela, nije ni odgovorio.

„Vučićeva vlast ne konstatuje nikoga ko nije u vlasti, i on to treba da menja. Da bi to menjao potrebno je da promeni svoje ponašanje, … sve što je dogovoreno mora da ode u Skupštinu, jer nije dovoljan samo izveštaj koji se šestomesečno šalje EU. Javnost mora da bude informisana“, rekao je Janjić.

On je kao veliki problem ocenio pravo to što je javnost u Srbiji neinformisana, navodeći da se ništa ne može postići u atmosferi gde gradjani ne znaju šta rade političari.

Prema njegovim rečima, Vučićeva pitanja u autorskom tekstu „Zašto je Srbiji potreban unutrašnji dijalog o Kosovu“ su ideološka i bilo bi bolje da ih uopšte nije postavljao.

„Ton kojim je napisan poziv, odvraća od dijaloga“, rekao je Janjić i dodao da Vučić koji ima i „pogaču i nož“, mora da sredi medijsku situaciju i atmosferu harangi i linča u svojim medijima koji uništavaju ideju o bilo čemu.

Janjić je upitao kako bilo ko nakon tih napada može očekivati da vodi dijalog ako ga čekaju slične stvari kroz koje je i on lično prolazio pola godine kada je krenuo u dijalog, i kada su ga Informer i drugi sledbenici Vučića nazivali saradnikom teroriste Ramuša Haradinaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.