U trendu

Janjić: Vučićeva izjava da je kosovska politika doživela neuspeh priprema za prenošenje …

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je naveo da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „njegova politika doživela krah“ možda priprema za prenošenje odgovornosti za neuspeh na opoziciju, premijerku Srbije Anu Brnabić ili „nekog trećeg“.

On je za agenciju Beta ocenio da je ta izjava „prejaka ocena“ koja ne znači izlazak iz pregovaračkog procesa i da politika usmerena na unutrašnje prilike jeste doživela neuspeh.

„Nije bilo nikakve zvanične politike, javnosti nije saopšteno šta ona treba da predstavlja, pregovori sa Prištinom su u zastoju, a deo politike koja se vodila prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jeste doživela neuspeh“, ocenio je Janjić.

Po njegovim rečima, neuspeh se ogleda u tome što je ta politika rezultirala u okretanju „ozbiljnog korpusa“ gradjana protiv Vlade Srbije i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića.

Janjić dodaje i da ta kosovska politika vlasti nigde nije verifikovana, a njegova ideja o razgraničenju je poražena u „potpuno neformalnim kanalima“.

„Razumna politika zna šta radi (u slučaju neuspeha) – sprovodi drugu, treću ili četvrtu ideju koje ima pripremljene, a sa kojima mora da prodje, odnosno da deluje na način najbolji po sebe“, rekao je Janjić i dodao da ovo može da bude i najava promene politike „što bi bilo lekovito“.

On je ocenio i da ceo govor verovatno priprema jedne stranke da se „više bavi sobom“ i predstojećim parlamentarnim izborima u kojima je Kosovo i Metohija „samo još jedna kulisa“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć tokom govora na sednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika „doživela poraz“.

„Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživela poraz, ta politika nije pobedila, zato što Srbi više vole da plaču nad nečim što je davno izgubljeno (nego da dobiju nešto za uzvrat)… Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji, koje su osudile svaki moj pokušaj (sprovodjenja) kosovske politike“, naveo je tada Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.