Janković: Jutka klasičan primer patrijarhalnog obraca u najgorem obliku

Poverenica za ravnopavnost Brankica Janković izjavila je da slučaj Marije Lukić nedvosmisleno pokazuje koliko je ženi u maloj sredini teško da istupi i kaže kada su joj prava ugrožena, kao i da je bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić kojem se sudi za seksualno uznemiravanje „klasičan primer patrijarhalnog obrasca ponašanja u svom najgorem obliku“.

„Ona je, sa jedne strane, žrtva loklanog moćnika, takozvanog Jutke, a sa druge strane izložena je i manipulaciji u političke svrhe“, rekla je Janković, za novi broj nedeljnika NiN.

Kako je navela, Jeličić je u politici „skoro 20 godina i nikom nije palo na pamet da se ranije pozabavi njegovim likom i nedelom“.

„To je ono sa čim se suočavaju žene na lokalu, ali mora se priznati da je njena borba, bez obzira na sve prateće negativne pojave, probudila žensku solidarnost i skrenula pažnju na velike probleme žena u pogledu seksualnog uznemiravanja koje inače retko prijavljuju obeshrabrene i nedovoljno osnažene iz raznih razloga“, rekla je Janković.

Janković je rekla kako su te žene „predugo bile ućutkivane, slanjem poruke da ima stvari o kojma je bolje da ne govorimo“ i da se nada da će „posle ovog slučaja takva ponašanja biti javno osudjivana i da će sve više žena da prijavljuje seksualno uznemiravanje“.

„Jedini način da popravljamo stvari u društvu je da o tome govorimo i iznalazimo najadekvatnije rešenje, a ne da stavljamo stvari pod tepih i čekamo da prodje“, rekla je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.