U trendu

Janković: Ljudi i temeljne vrednosti žrtve zločina u Štrpcima

Budući predsednički kandidat Saša Janković izjavio je danas da nikada neće biti zaboravljen zločin u Štrpcima, gde su žrtve bili „ne samo ljudi“, već i „temeljne vrednosti na kojima treba da počiva društvo i država Srbija“.

„Taj zločin nije do kraja istražen, kao što ni temeljne vrednosti nisu uspostavljene“, rekao je Janković, a preneo pokret Apel 100.

Janković je naveo da mora biti prekinuta „sramna praksa“ prećutkivanja zločina i zanemarivanja porodica otetih i ubijenih.

„Nijedan predsednik Srbije do sada nije posetio spomenik ubijenim gradjanima Srbije u Prijepolju, niti odao poštu žrtvama ovog ratnog zločina. Ta sramna praksa prećutkivanja zločina i zanemarivanja porodica otetih i ubijenih mora da bude prekinuta. Nadam se prilici da to uradim“, naveo je Janković.

On je kazao da nikada neće biti zaboravljen 27. februar 1993. godine, kada je na železničkoj stanici Štrpci oteto i kasnije ubijeno 19 gradjana Srbije i Crne Gore, jer nisu bili Srbi.

„Kapetan prve klase u penziji Tomo Buzov, etnički Hrvat, odveden je i ubijen sa 18 Bošnjaka zatečenih u vozu, jer je samo on reagovao i pokušao da zaustavi odvodjenje saputnika rečenicom: ‘Šta radite to ljudi, ima li u ovoj zemlji zakona'“, rekao je Janković i dodao da se još traže ostaci 16 od 19 ubijenih.

Janković je istakao da su oni deo više od 10.000 nestalih na prostoru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije za kojima porodice i dalje tragaju.

„Taj strašan broj dokaz je više od nebrige vlasti u državama nastalim raspadom Jugoslavije“, kazao je Janković i pitao da li ima u Srbiji zakona.

Janković je kazao da su predsednički izbori prilika da „gradjani povrate otetu državu, da se bez kompromisa štite ustavni principi i da se nikada više ne postavi pitanje da li zakon važi i primenjuje se na sve jednako, bez obzira na nacionalnost, veru, političko opredeljenje ili bilo koju drugu ličnu osobinu“.

Danas se navršavaju 24 godine od zločina u Štrpcima, u kome su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti koje su prethodno izveli iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar