U trendu

Janković: Treba prihvatiti realnost na Kosovu, od Srbije se neće tražiti priznanje nezavisnosti

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković izjavio je da je suverenost Srbije na Kosovu nepopravljivo narušena devedesetih i da treba prihvatiti realnost, ali da se od srpskih političara neće tražiti da priznaju nezavisnost Kosova.

„Ja ne bih sprečavao Kosovo u demokratskom razvoju i članstvu u medjunarodnim organizacijama“, rekao je Janković za RTK2.

On je rekao da Srbija treba da prihvati da Kosovo u ovom momentu ne želi da bude deo Srbije.

„Ja bih prihvatio realnost. Nikada ne bih potpisao, niti mislim da će to od bilo kog srpskog političara biti traženo, nezavisnost Kosova. Ali ne bih sprečavao Kosovo u demokratskom razvoju, ne bih sprečavao Kosovo u članstvu u svim medjunarodnim organizacijama“, rekao je Janković, dodavši da je zabluda da članstvo u Ujedinjenim nacijama nužno znači priznanje nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, još ništa nije uradjeno po pitanju suočavanja sa prošlošću a dijalog izmedju Prištine i Beograda se vodi na nedemokratski način, u atmosferi mržnje i huškanja na rat.

Dešavanja u severnoj Kosovskoj Mitrovici smatra zabrinjavajućim jer su, kako smatra, posledica delovanja lidera koji žele neograničen opstanak na vlasti.

„I Kosovo i Srbija ali i ceo region su žrtve atmosfere konflikta i lidera koji lažnim pobedama žele da opstanu na vlasti“, rekao je on i upozorio da postoji ozbiljan strah da bi takvi incidenti u jednom trenutku mogli da izmaknu kontroli i ugroze bezbednost.

„Pogubna je situacija da se u 21. veku u Evropi, nacionalna sigurnost i bezbednost ljudi i ljudska prava, kao i stabilnost u regionu trampe za podršku pred medjunarodnom zajednicom i neograničen ostanak na vlasti“, rekao je on.

Janković je upozorio da se u Srbiji u tabloidima stvara atmosfera mržnje i huška na rat, dok se sa druge strane govori o učešću u dijalogu.

„Samo sučeljavanje srpske zajednice sa onim što su Srbi uradili naopako na Kosovu i sučeljavanje albanske zajednice sa onim što su albanske snage uradile naopako na Kosovu, može dovesti do suštinskog dijaloga i do rešenja koje će biti održivo“, kazao je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)