U trendu

Janković: Vučić Briselski dijalog doživljava kao privatnu stvar

Budući predsednički kandidat Saša Janković izjavio je danas da podržava Briselski dijalog ali da je nedopustiv način na koji ga premijer Aleksandar Vučić vodi jer ga, kako smatra, doživljava kao privatnu stvar kojom ucenjuje medjunarodnu zajednicu na štetu gradjana Srbije i posebno Srba na teritoriji Kosova.

„Preko svojih tabloidnih medija on iz Beograda stvara atmosferu konflikta, gotovo rata sa kosovskim Albancima, za šta cenu plaćaju svojim položajem Srbi na Kosovu, posebno oni u enklavama, pa se onda u Briselu predstavlja kao garant i jedina prepreka sukobu koji sam potpiruje“, rekao je Janković.

On je dodao da Vučić istovremeno prihvata sve što se od njega traži u pregovorima Beograda i Prištine, kako bi zadržao podršku pojedinih zapadnih centara moći, a za to vreme ljudi iz njegovog okruženja s ljudima bliskim vlastima iz Prištine sklapaju unosne tajne poslovne dogovore.

„Tako se ne gradi mir u regionu, već privatne imperije“, naveo je Janković u saopštenju.

U odgovoru na pitanja Lige socijaldemokrata Vojvodine, Janković je o pitanju eventualnog članstva Srbije u NATO rekao da bi se bolje osećao kao predsednik države koja je partner, ali ne i član NATO.

„Odluka o članstvu Srbije u NATO, ili bilo kom drugom vojnom savezu, mora da bude doneta posle objektivne stručne i državne analize šta bi to članstvo donelo Srbiji ne samo danas, već za pet, 10 ili 20 godina. Emotivne i druge razloge moramo da uzmemo u obzir, ali odluku moramo da donesemo za budućnost, ne prošlost, jer odlučujemo o tome da li ćemo da budemo, a ne da li smo bili članovi NATO“, rekao je Janković.

Janković je ocenio da nikakva konačna odluka o eventualnom ulasku u NATO neće biti moguća bez referenduma, nakon sveobuhvatne analize.

Govoreći o inicijativi da se zabrani prodaja obradive zemlje strancima, Janković je rekao da je to nužno kao privremeno rešenje jer domaći poljoprivrednici i ekonomija nisu spremni za ravnopravnu utakmicu na evropskom i svetskom tržištu.

Janković je, medjutim, podsetio da stručnjaci tvrde da opšta zabrana prodaje zemlje strancima nije moguća bez raskida Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, jer je u njoj promet poljoprivrednim zemljištem slobodan.

„Ali mi u Evropu ne želimo goli i bosi. Zato treba naći pravni način da se naši nacionalni resursi zaštite dok ne povratimo državu i njeno funkcionisanje dignemo na evropski standard. Tek kada budemo imali državu, odnosno pravnu sigurnost, strateško ekonomsko planiranje, uredjeno tržište i institucije koje ne rade po diktatu već po zakonu, moći će ekonomija (i poljoprivreda) da stanu na noge i budu spremni za otvoreno evropsko tržište kapitala, robe i ljudi“, ocenio je Janković.

On je ocenio i da pitanje restitucije mora da bude pravedno i u potpunosti rešeno.

Nekadašnji zaštitnik gradjana ocenio je da odlučivanje o radjanju, uz poštovanje medicinskih kriterijuma i potpunu informisanost o svim dimenzijama roditeljstva, jeste i treba da bude pravo svake žene.

Janković je rekao da je u Ustavu to trenutno regulisano tako da „svako ima pravo da slobodno odluči o radjanju dece“, što on smatra nepreciznom formulacijom koja treba da bude zamenjena formulacijom iz koje će jasno slediti da se to pravo odnosi na pravo konkretne žene koja može da rodi, a ne na pravo „svakoga“ u vezi sa njenom trudnoćom.

„Jasno je da bi potencijalna majka po pravilu trebalo da uzme u obzir i stav oca, ali konačna odluka je pitanje njene slobodne volje“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar