U trendu

Janmat: Treba sprovoditi medijske zakone

Evropska komisija zadovoljna je napretkom Srbije u evropskim integracijama što je izraženo u najnovijem izveštaju komisije, kao i u najavi otvaranja prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, izjavio je danas u Nišu šef sektora za evrointegracije i ekonomsku saradnju Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Povodom slobode medija u Srbiji, Janmat je kazao da je jako dobar korak napravljen usvajanjem paketa medijskih zakona, ali i naglasio da je sada potrebno da se radi na sprovođenju tih zakona.

On je na skupu u Gradskoj kući predstavio ekonomski aspekt izveštaja za 2015. godinu koji je Evropska komisija objavila 10. novembra.

„Srbija je ostvarila ove godine rast bruto dohotka od 0,7 odsto, nezaposlenost je smanjena, a zaposlenost povećana. Uprkos smanjenju, nezaposlenost ostaje i dalje jedan od glavnih problema“, rekao je Janmat.

Prema njegovim rečima, predstavnici Evropske komisije veoma su zadovoljni rezultatima koje je Srbija postigla u privatizaciji društvenih preduzeća i time što je donet nov zakon o izdavanju građevinskih dozvola.

Janmat je rekao da postoji još problema i kao primer naveo parafiskane namete.

„Što se tiče borbe protiv korupcije, Vlada Srbije usvojila je određene akcione planove za njeno suzbijanje, međutim sve će zavisiti od njihovog sprovođenja. Prvi koraci u borbi protiv korupcije svakako su napravljeni“, izjavio je Janmat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.