U trendu

Javna preduzeća nisu deo zakona jer treba da budu deo tržišta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da javna preduzeća nisu deo Predloga zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, jer te plate treba da se stiču na tržištu, dok će one na koje se zakon odnosi uvek biti plaćane iz državnog budžeta.

„Ne regulišu se plate o javnim preduzećima ovim zakonom, kada bi to radili išli bi dalje u centralni sistem, a ne bliže uredjenoj zemlji. Plate se uredjuju u javnim preduzećima boljim korporpartivnim upravljanjem i boljom kontrolom“, rekla je Udovički u Skupštini Srbije tokom rasprave o predlogu zakona u pojedinostima.

Ona je dodala da javnim preduzećima treba da se upravlja kao da su tržišna, što i jesu, i koja moraju da imaju odličan nadzor države i gradjana.

Prema njenim rečima, u ovom zakonu se uredjuju one plate koje i sad i u budućnosti moraju da budu iz budžeta Srbije, to su plate koje se ne stiču na tržištu.
 
„Tačno je da mora da se uvede red u javna preduzeća, ona verovatno jesu rak rana u Srbiji. Gradjane verovatno bole plate onih koje su neprimerene u odnosu na javni sektor, koji ima neuporedivo manje, ali ova vlada bi bila daleko neodgovornija kada bi donosila mere koje zaista taj problem neće rešiti“, istakla je ministarka odgovarajući na kritike opozicije.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić zatražio je da se taj zakon pozabavi javnim preduzećima, Narodnom bankom Srbije i zaposlenih u javnim medijskim servisima, jer je to oblast koja najviše zahteva red, sa čim su se složili i poslanici Demokratske stranke.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da se DOS ne menja i da nastavlja s demagogijom i bacanjem prašine gradjanima u oči, uz napomenu da je obaveza donošenja ovog zakona bila još pre deset godina.

„Ali zakon nije donet. Nije im politički odgovaralo da postoji zakon koji bi omogućio zaposlenima u javnom sektoru da za isti rad, iskustvo, obrazovanje primaju istu ili približno jednaku platu, nije im odgovaralo, jer su na svake izbore išli pobediti pošto poto, bez obzira kakve će to ekonomske posledice imati po državu“, ocenio je Martinović.

On je naveo da je javni sektor u ovom zakonu definisan po standardima Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, a po tim standardima javna preduzeća ne spadaju u javni sektor.

Polemika u parlamentu je žustra, a u jednom je momentu poslanik stranke Zajedno za Srbiju Blagoje Bradić rekao poslaniku SNS Marjanu Rističevuću da „laže kao pas“, jer se osetio prozvanim na kritike, koje je Rističević uputio protiv „jednog direktora RFZO u Nišu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.