U trendu

Javni beležnici Srbije imaće podršku kolega iz Nemačke

BEOGRAD – Javnobeležnička komora Srbije (JKS) imaće pomoć i podršku Notarske komore Nemačke u razvoju i unapređenju javnobeležničke profesije, pre svega redovnom razmenom iskustava, dogovoreno je prethodnih dana u Berlinu na sastancima predstavnika dve komore i Ministarstva pravde Srbije.
Tokom posete Nemačkoj, ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik JKS Srbislav Cvejić potpisali su s Notarskom komorom Nemačke Memorandum o razumevanju o ciljevima digitalizacije radnih procesa pri komunikaciji javnih beležnika i javnih registara, saopšteno je iz JKS.
Cvejić je tim povodom ocenio da Komora od svog osnivanja 2014. godine neguje dobre odnose s kolegama iz Nemačke, koji joj pomažu svojim iskustvima.

„Veoma je važno za čitav pravosudni sistem u našoj zemlji da funkciju javnog beležnika podignemo na što viši nivo i da najboljim mogućim radom, uvek u skladu sa zakonom, steknemo i učvrstimo poverenje građana. Verujemo da će nam u tome pomoći saradnja s notarskom organizacijom Nemačke, ali i drugih evropskih zemalja”, rekao je Cvejić.
Prema njegovim rečima, čelnici Notarske komore Nemačke imaju visoko mišljenje o srpskom Zakonu o javnom beležništvu i ocenjuju da je on u skladu sa evropskim standardima.
“Javno beležništvo u Srbiji je u toku prethodne četiri godine, od kada je uvedeno, prošlo trnovit put, na kome je imalo nesebičnu pomoć našeg Ministarstva pravde, ali i podršku kolega iz Nemačke. Naša saradnja se nastavlja i unapređuje u interesu profesije i građana Srbije”, rekao je Cvejić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike