U trendu

Jedan od pet miliona: Trgovi su danas parlament, ostajemo na njima dok vlast ne omogući fer izbore

„Trgovi su danas parlement, na njima moramo biti da bi ova nelegtimna vlast ispunila zahteve za ispivanjavanje fer izbora“, poručeno je danas sa trideset prvog protesta „Jedan od pet miliona“

Profesorka Univerziteta u Nišu Tamara Milenković Kerković kazala je da vlastima neće proći ukoliko misle da raspišu izbore kao u Lučanima gde se glasalo „džipovima i pritiskom na gradjane“.

„Ako vlast raspiše nelegitimne izbore pozivam sve zene da udjemo u institucije i kazemo vlastima ‘dosta je bilo'“ rekla je ona i dodala „ako ne bude fer izbora, neće ih ni biti“.

Ona je navela da prisustvujemo „skakavcima koji dolaze sa plagiranim radovima i kupljenim diplomama“ zbog kojih „deca beze iz Srbije“ i poručila „ne damo im decu, neka oni idu“.

Prema njenim rečima „slobodarski Niš“ danas liči na „prokletu kasabu punu rupa okovanu u ludačku košulju partokratije“.

„Oteli su aerodrom, automobili lete u vazduh, gore hoteli“, rekla je ona.

Jedan od organizatora protesta Srdjan Marković poručio da se mora nastaviti sa bojkotom parlamenta, prema njegovim recima ko to prekrši „biće saučesnik Marijana Rističevića, Aleksandra Martinovića, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića“.

„Želimo slobodnu Srbiju, slobodne izbore i slobodne medije“, rekao je on.

Odbornika Skupštine Stari Grad Uroš Marković kojeg su „Radio televizija Srbije i Pink cenzurisali tokom davanja izjave na bazenu ‘Milan Gale Muškatirović'“ rekao je da danas Beogradjani „žive kao taoci u ‘poseljačenom diznilendu’ Gorana Vesića“.

„Neću dozvoliti da uzmu bazen ‘Milan Gale Muškatirović’ jer oni žele da ga daju ‘najnaprednijim botovima’ i svojim prijateljima“, rekao je on.

Nakon uvodnih obraćanja gradjanji su krenuli u protestnu šetnju do policijske uprave „29. novembra“ kako bi „podsetili policiju da tu je da štiti zakon, a ne pojedince iz vlasti“.

Na čelu kolone razvijen je transparent na kojem piše „Protiv izborne kradje“.

Skup ovoga puta nije počeo kod Terazijske česme kako je običaj, već pedestak metara dalje na raskrsnici gde su se sa kamiona obraćali govornici.

Kako je jedan od organizatora objasnio, to je učinjeno na molbu snimatelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.