najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jedina mudrost je kako dostojanstveno napustiti Kosovo

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako “sa elementima dostojanstva” napustiti Kosovo, jer ono ni de fakto ni de jure više nije u rukama Srbije, i da to neko mora da kaže narodu.

U intervjuu za Radio Beograd, Kostić je rekao da stav SANU na tu temu nije artikulisan, ali da je to njegov stav.

“Kosovo podrazumeva ogroman broj onoga što predstavlja našu kulturnu osnovu i oko toga moramo da se borimo i zubima i noktima. Jer to je pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat i naše istorije i dela psihologije i čega god hoćete. Ali, govoreći pošteno, ako jedan ministar, premijer ili predsednik mora da traži dozvolu da udje na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo ni ljudske ni ekonomske ni bilo koje druge kapacitete da nametnemo svoju volju. Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna”, rekao je Kostić.

Kostić je dodao da treba da se sačuva zdrav korpus i da ga, u tom smislu, u ovom trenutku mnogo više zanima sudbina Republike Srpske jer tamo postoji “ozbiljan, aktivni, delujući, kulturni i naučni deo naroda” od milion i po ili dva miliona ljudi.

Govoreći o svom stavu prema ulasku Srbije u Evropsku uniju, Kostić je parafrazirao pesnika Branka Miljkovića i rekao da će Srbija “povraćajući i u taj raj morati da udje”, jer ne postoji alternativa.

On je ocenio da je savez s Rusijom veštačka alternativa i zapitao da li je neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju.

“Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode. Inače neće opstati… Istorijska realnost je da su mnogo veći narodi gubili svoje osnove… Niko do nas ne sme da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo”, upitao je predsednik SANU.

(Beta)

1 komentar
  1. Milan

    Licemer, izdajica, kukavica… Priča i razmišlja kao ovaj nitkov. Znate kako smo izgubili južnu teritoriju Srbije. Ratom protiv Nato-terorističko-fašističke organizacije, organizacije koja ima cilj da pljačka manje države i ubija nedužan narod. Pa ako takvima želimo da ližemo… kao što to radi Vučić i ostale njemu slične persone, onda bolje i da nas nema. Kosovo će biti brzo vraćeno jer Šiptari ne znaju šta će sa njim, a ovi koji eksploatišu, Nato fašisti, uskoro neće imati šta. Pa Šiptari, loše vam se piše. Imate sreću da je Vučić zapadni plaćenik, jer da nije tako, odavno bi srpska vojska bila na Kosovu. Neće ni on još dugo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike