U trendu

Jelica Minić: Još jedno ozbiljno upozorenje vlastima u Srbiji iz Brisela

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, izjavila je danas da amandmani poslanika Evropskog parlamenta (EP) na izveštaj Vladimira Bilčika o napretku Srbije na putu evrointegracija, predstavljaju jasno upozorenje vlastima u Beogradu da moraju znatno efikasnije da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici EP su predložili amandamne u kojima se od vlasti u Srbiji zahteva razrešenje afera Jovanjica, Krušik, Telekom i Savamala.

Minić je agenciji Beta kazala da je EP dao na znanje da će se pomno pratiti dalji razvoj ovih afera i postupci pravosudnog sistema u njihovom rešavanju.

„Razmere ovih afera, pogotovo u kontekstu policijskih akcija i akcija tužilaštva uperenih ka vezama organizovanog kriminala, policije, navijačkih grupa i predstavnika vladajućih partijskih struktura, a vezano za ‘aferu prisluškivanje’ kao pretnju usmerenu na samog predsednika države, stvaraju jednu mračnu sliku Srbije koja liči na naše percepcije centralnoameričkih mafijaških država“, ocenila je Minić.

Dodala je da posebno „poražava“ upozorenje na neprihvatljiv i uvredljiv govor mržnje, uvreda i poziva na nasilje koji dominira domaćom političkom scenom i koji se prelio i na način komunikacije sa samom Evropskom unijom i posebno Evropskim parlamentom.

„Precizno je ukazano da u tome vodeću ulogu igraju vladini mediji i predstavnici vladajuće partije, koji ugrožavaju slobodu govora i kritičko mišljenje putem dezinformacija i fabrikovanja lažnih krivaca u opoziciji, medijima i civilnom društvu“, kazala je predsednica Evropskog pokreta.

Na pitanje Bete, zbog čega EU sumnja da su vlasti u Srbiji spremne da u potpunosti razreše pomenute kriminalne afere, Minić kaže da u ključnim poglavljima 23 i 24 nema napretka, već se uz neke manje izuzetke „odigrava nazadovanje“ kome, ako se dokument EP pažljivo pročita, posebno doprinosi jednopartijski parlament.

„Ustavne reforme se ne pripremaju na odgovarajući način, sudstvo je pod velikim pritiskom, a o dubini krize u policijskim strukturama govore dnevne vesti iz Srbije“, rekla je ona.

Upitana na koje bi teme iz izveštaja Bilčika takodje trebalo obratiti pažnju, Minić kaže da se Srbija proziva i oko spoljnopolitičke orijentacije i glorifikovanja partnerstva s Kinom i Rusijom, uz neadekvatno informisanje javnosti o vodećoj ulozi EU kao trgovinskog i investicionog partnera i glavnog izvora bespovratne pomoći.

„Traži se od Srbije da što pre imenuje glavnog pregovarača za predpristupne pregovore, jer takva odluka vlade očigledno nije poslata u Brisel. Srbija se poziva da ojača svoje administrativne kapacitete za pregovore, koji su pre više godina bili veoma cenjeni, što je takodje svojevrsna ocena o nazadovanju“, kazala je Minić.

Navela je da su pohvale stigle za napredak u tržišnim reformama i za konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji.

„Ali, to nije mnogo izmenilo jednu sumornu sliku koju emituje naša država uprkos uspesima u masovnoj vakcinaciji i pohvalama koje stižu za ekonomske rezultate“, ocenila je predsednica Evropskog pokreta.

Dodala je da se u izveštaju istovremeno podvlači da je sistem javnog zdravstva u problemima i da se mora u svakom pogledu unaprediti, kao i da Srbija ništa ne radi na ‘ozelenjavanju’ proizvodnje energije, rešavanju problema ekstremnog zagadjenja vazduha, pripremi za napuštanje lignita i pripremama za oporezivanje na tržištu EU zbog visokog udela CO2 u srpskim proizvodima.

„Izražena su, takodje, očekivanja da će Skupština Srbije odigrati najavljenu ulogu u medjustranačkom dijalogu vezanom za izborne uslove za izbore 2022. Ali se i opozicija poziva da definiše jasne ciljeve, kriterijume, uslove i sagovornike koji će učestvovati u dijalogu“, kazala je Minić.

Na pitanje Bete, kako ocenjuje reakcije najviših predstavnika vlasti u Srbiji na izveštaj Vladimira Bilčika, Minić je kazala da će račun stići naknadno i ne odmah.

„I ja bih od tog računa strepela“, zaključila je Jelica Minić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.