U trendu

Jeremić: Narodna stranka od danas nastupa samostalno kao i ostale članice Udružene opozicije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će ona, kao i druge članice novoosnovane Udružene opozicije Srbije, od danas nastupati samostalno.

Nastupaće u skladu sa svojim uverenjima, programima i ideologijom što, po njegovim rečima, do sada nije bilo moguće jer je Savez za Srbiju bio programska koalicija.

„Od danas više ne moram da objašnjavam postupke predsednika Dveri Boška Obradovića, niti da li postoji razlika izmedju Narodne stranke i stranke Dragana Djilasa. Mogu i hoću da razgovaram o ideologiji i programu Narodne stranke“, rekao je Jeremić za televiziju Newsmax Adria.

Jeremić je kazao da je Udružena opozicija Srbije „novi oblik saradnje istinski opozicionih stranaka“, koji im omogućava da samostalno razvijaju i jačaju svoje organizacije kako bi na fer i slobodnim izborima mogle da kontrolišu sva biračka mesta i „odbrane pobedu“.

Dodao je da će postojati koordinacija među članicama Udružene opozicije, te da „niko ne želi da pravi probleme drugima“.

„Ne slažem se s tvrdnjama da je sada najbitnije pronaći ‘Koštunicu 2’ – to će biti poslednji korak. Svi odgovorni politički činioci u opoziciji će na izborima koji budu fer i pošteni naravno nastupiti sa zajedničkim kandidatom, ali džabe i najbolji kandidat, makar bio i genije, ako ne budemo mogli da mu izbrojimo glasove i odbranimo pobedu. To danas ne možemo i zato je bilo neophodno da pokušamo nešto drugo: da pustimo sve da ojačaju i deluju u skladu sa svojom ideologijom i programom“, rekao je Jeremić.

Naveo je da Narodna stranka veruje da bi država trebalo da bude jaka, ali ne i da kontroliše sve što danas kontroliše.

„Mi verujemo da bi trebalo poštovati tradiciju, ali bez toga da joj se robuje, verujemo u državu u kojoj vlada pravo i funkcionišu institucije, a da se ekonomija zasniva na domaćem privatnom preduzetništvu koje će biti podržano, umesto stranih subvencionisanih investicija“, najavio je Jeremić.

Kazao je da Narodna stranka nastoji da u politiku vrati ideologiju i vrednosti, a ne goli interes, i da je to razlikuje od ostalih stranaka.

„U politiku i javni život se ne ulazi da bi se ostvario pojedinačni interes, već javni. Način na koji mi verujemo da je potrebno ostvariti javni interes, u skladu je s našom ideologijom umerenog desnog centra. Mi želimo da uredimo Srbiju tako da ona izgleda kao druge moderne države Evrope“, naveo je Jeremić.

Upitan o odnosima s predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Djilasom i da li su „sujete takve da neće moći da dodje do ozbiljnijeg pomirenja i zajedničkog kandidata“, Jeremić je rekao da je to pitanje „izlišno“.

„Ako sam prešao preko toga što me je, dok sam bio predsednik Generalne skupštine UN, (Djilas) izbacio iz Demokratske stranke mimo bilo kakve procedure, ako sam preko toga prešao i svim srcem ga podržao 2018. godine da ponovo bude gradonačelnik Beograda, mislim da je bilo koja vrsta takvog pitanja izlišna“, rekao je Jeremić.

Na pitanje da li je od Djilasa „dobio izvinjenje“, Jeremić je odgovorio da nije i da izvinjenje nije ni tražio, jer „nije toliko sujetan da mu se neko izvinjava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.