U trendu

Jeremić: Neću dozvoliti da stranci dobijaju zemljište bez tendera

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je večeras da će se kao predsednik Srbije zalagati za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, kao i da se to zemljište ne daje u zakup bez adekvatne tenderske procedure.

„Kada budem predsednik (Srbije) neću dozvoliti da Arapi ili bilo koji drugi stranci dobijaju zemljište u zakup bez tendera“, rekao je Jeremić u razgovoru sa meštanima bačvanskog sela Parage.

On je ocenio i da nivo subvencija u poljoprivredi treba da bude podignut na nivo viši od današnjeg, saopštio je CIRSD

Prema njegovim rečima, to je neophodno uraditi kako domaći poljoprivrednici ne bi bili u podredjenom položaju u regionu ali i Evropskoj uniji gde se poljoprivreda tretira kao jedna od najzaštićenijih privrednih grana.

On je u Paragama sa meštanima razgovarao o konkretnim rešenjima za njihove probleme, posebno u oblasti poljoprivrede, pre nego što objavi predsednički program.

Jeremić je ukazao da je Srbija u prethodnih pet godina propustila da povuče 250 miliona evra bespovratnih sredstava iz evropskih fondova.

„Jedini razlog zbog čega to nismo uradili je nekompetentnost državne administracije da se na organizovan način tim odvojenim i dostupnim sredstvima pristupi“, istakao je Jeremić, navodi se u saopštenju.

On je naveo i da Srbija ima izuzetno dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju je 20 miliona dolara dok Bugarska izvozi milijardu dolara godišnje, uglavnom poljoprivrednih proizvoda.

„Ako Srbija izvozi 20 miliona dolara a Bugarska milijardu, a mi imamo bolje političke odnose – tu očito nešto ne funkcioniše“, rekao je Jeremić.

On se založio i za poništvanje Zakona o smanjenju penzija, iz 2014. godine.

Jedna od prvih stvari koje nameravam da uradim kada postanem predsednik je da pokren sve što je u mojoj moći da se opozove  nemoralan zakon o smanjenju penzija, rekao je jeremić, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.