U trendu

Jeremić: Odlazak mladih fatalan po Srbiju

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je večeras da je odlazak mladih fatalan i najveći problem Srbije i da je prema podacima USAID-a Srbija druga zemlja na svetu po odlivu mozgova, posle Gvineje Bisao.

„Ukoliko se Gvineja Bisao popravi, bojim se da bi ovu godinu mogli da završimo kao vodeća zemlja po broju mladih koji je napuštaju, jer u Srbiji trend odlaska nastavlja da raste“, kazao je Jeremić na prvoj debati Narodne stranke u Beogradu, pod nazivom „Egzodus mladih“.

On je poručio da nema magičnog rešenja za sprečavanje odlaska mladih i obrazovanih ljudi, ali da je promena sistema vrednosti osnov njihvog vraćanja.

„Neophodna je sveobuhvatna promena sistema vrednosti i bojim se da je sa ovom vlašću to nemoguće. Prioritet je da u Srbiji mladi mogu da žive pristojno od rada“, rekao je Jeremić i dodao da je potrebna reforma javnog sektora, podsticaji privredi i ruralnim sredinama kako bi se mladi zadržali u zemlji.

Jeremić je kazao da bi reforma javnog sektora trebalo da se odvija tako da se ukine zabrana zapošljavanja, poštuje odlazak u penziju sa 65. godina, ali i da se provere diplome zaposlenih.

„Treba ispitati diplome svih zaposlenih i kada se tvrdi da su u pitanju lažne diplome, kazna treba da bude otpuštanje i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u narednih deset godina. Na taj način bi otvorili hiljade radnih mesta“, rekao je Jeremić.

On je naveo i da se zalaže za promenu u sistemu obrazovanja, koja bi podrazumevala da država kroz poseban fond pomaže mlade da se doškoluju u inostranstvu, ali pod uslovom da se vrate u zemlju.

„Prva godina studija trebalo bi da bude besplatna za sve, a druga za one koji daju sve ispite“, dodao je Jeremić.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao je da je prošle godine iz Srbije otišlo 58.000 mladih, što je dvostruko više u odnosu na 2008, kada je u jeku ekonomske krize odlazilo 25.000 ljudi.

„Vlast podstiče odlazak mladih ljudi, jer bi oni bili najveći kritizeri, jer ovoj vlasti odgovaraju pasivni ljudi“, istakao je Jovanović.

On je ukazao da država uloži 100.000 evra za školovanje jednog mladog čoveka, od osnovne škole do fakulteta, i da je do sada država izgubila 12 miliona evra na ljude koji su otišli i zaposlili se u inostranstvu.

„Mladi ne veruju u budućnost ovde i to je opomena svima, ali i naš akutni problem jer ostajemo bez radne snage, bez inženjera, lekara, tehnologa, filozofa, sociologa“, naveo je on.

Funkcioner Narodne stranke i istoričar Čedomir Antić ukazao je da su krajem 19. i početkom 20. veka Srbiju vodili mladi ljudi, kao i da su mladi stvarali Jugoslaviju, a da je danas slika potpuno drugačija.

„Vlast je shvatila Evropsku uniju kao kamen mudrosti, ali EU nije rešenje, već sredstvo i ako želimo naprednu i mladu državu, moramo sada da je stvaramo“, rekao je Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar