U trendu

Jeremić: Saradnja sa opozicijom mora biti očuvana i proširena, ali ne nužno sa svakim

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da saradnja sa opozicionim strankama mora biti očuvana i proširena, ali ne baš sa svakim. 

„Saradnja, koordinacija i zajedništvo sa ostalim opoziciono nastrojenim akterima mora biti očuvana, a po meni mora biti i proširena. Naš glavni partner sa beogradskih izbora je bio Pokret slobodnih gradjana, imali smo zajedničkog kandidata Dragana Djilasa i mislim da taj front treba da bude sačuvan i da ga treba proširiti, ali ne nužno baš sa svakim i sa svima“, rekao je Jeremić na sednici Glavnog odbora stranke.

On je kazao da tu treba da budu „pažljivi u artikulaciji načina na koji će nastaviti da funkcioniše zajedništvo“.  

Jeremić je istakao i da će se, bez ukrupnjavanja i zajedničke ideje otporu svemu što se dešava, produžiti vek trajanja sadašnjem režimu.

„A sa svakim danom njegovog postojanja trpećemo nesagledive posledice“, dodao je Jeremić.

On je rekao da Narodna stranka treba da bude zadovoljna učinkom za pet meseci postojanja, što rezultatima, koji su postigli na nekoliko lokalnih izbora održanim u tom periodu, ali i što su uspeli da odbiju napad čiji je cilj bio uništenje te partije.

„Vlast je pokušala da u korenu saseče rast nove političke organizacije, pretnjama, ucenama, infiltriranjem u najviše rukovodstvo stranke, ali nije uspela“, istakao je Jeremić.

On je kazao da će Narodna imati najveću opozicionu odborničku grupu u beogradskom parlametnu i da je najsnažnija opoziciona stranka, ali ni izbliza dovoljno jaka koliko bi trebalo da bude.

Jeremić je naveo da je politička scena doživela zemljotres koji je prerastao u cunami, koji je odneo mnoge političke organizacije, a koje su činile srž političkog diskursa godinama. 

„Danas u Srbiji imamo jednu potpuno promenjenu političku scenu. Nakon što se voda povukla posle cunamija ostao je jedan čvrst fašistički ustrojen režim i ostalo je jedno veliko nezadovoljstvo gradjana koje nije uspela da artikuliše ni jedna stranka opozicije do te mere da udje u gradski parlament. Jedina politička stranka opozicije u parlalemtu je Narodna i, zajedno sa kolegama i koalicionim parnterima sa beogadskih izbora, ali i drugima, moramo u narednom periodu pažljivo odmeriti korake koji bi imali efekat artikulacije tog velikog nezadovoljstva“, dodao je Jeremić.

On je na sednici GO kritikovao politiku sadašnje vlasti navodeći da Srbija ima poniranje u svim oblastima, ekonomiji, demografiji i drugim i da smo, kako je rekao, svedoci „opasnog procesa srastanja države i organizovanog kriminala“.

Kako je dodao, početak tog srastanja vidi se na severu Kosova gde su odlukom vlasti ukinute institucije koje su zamenjene organizovanim kriminalom.

Jeremić je istakao da se ne sme dozvoliti da takvo stanje dugo potraje.

Posle gotovo jednosatnog govora Jeremića, sednica GO je nastavljena iza zatvorenih vrata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)