U trendu

Jeremić: Savez za Srbiju biće ozvaničen u septembru

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će Savez za Srbiju biti formalno osnovan u septembru.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da će lideri opozicije ovog meseca predstavljati program od 30 tačaka Saveza za Srbiju u direktnom razgovoru sa gradjanima širom zemlje, te da su otvoreni za sugestije i „voljni da prihvate svaku dobru ideju“.

„Verujem da ćemo početkom septembra završiti taj krug konsultacija sa gradjanima i ozvaničiti Savez zasnovan na programskoj platformi koja sadrži ne samo ideje, već i način na koji to treba sprovesti u delo“, rekao je Jeremić.

Upitan o tome da li bi neko ko pristaje na pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom mogao da bude član Saveza, Jeremić je rekao da je Savez pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji postavio kao jedno od najvažnijih tačaka opozicionog okupljanja, i da tu ne može biti kompromisa.

„Savez za Srbiju se odlučno protivi bilo kakvom sporazumu koji bi za posledicu imao članstvo takozvane države Kosovo u UN. Onima koji su spremni da takvu politiku podrže, vrata su otvorena“, rekao je Jeremić.

Upitan o razmimoilaženjima članica budućeg Saveza po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji, Jeremić je rekao da u Savezu nema nikoga ko se protivi tome da Srbija bude uredjena kao moderno evropsko društvo, ali da opredeljivanje „za“ i „protiv“ članstva u EU sada nije na dnevnom redu.

„Podela na one koji su ‘za’ i ‘protiv’ članstva Srbije u EU je za neko drugo vreme, pošto takva ponuda trenutno nije na stolu, niti će biti još najmanje deceniju. Šta će se desiti sa EU u tom periodu, kako će ona biti ustrojena, da li će i u kojoj formi otvarati vrata za nove članove – to je danas nemoguće predvideti. Rasprava o tome samo skreće pažnju sa mnogo direktnijih i očiglednijih problema sa kojima se kao društvo suočavamo“, rekao je Jeremić.

On je dodao da očekuje da veliki broj gradjana dodje na današnji skup budućeg Saveza u Užicu, uprkos zabrani režima da se omogući korišćenje bilo kojih javnih prostorija u tom gradu, te da se nada da ovoga puta neće biti organizovanih provokacija kakve su se dogodile u Šapcu.

„Takva vrsta agresivnog odnosa prema opoziciji – organizovanje partijskih jedinica koje vredjaju i ponašaju se na ivici fizičkog incidenta, ne može da vas ne podseti na vremena iz ’30-ih godina prošlog veka, kada se u nekim evropskim zemljama tako ophodilo prema političkim protivnicima. Za početak uvrede, onda nasilje i na kraju sve ostalo karakteristično za takvu vrednosnu matricu“, rekao je Jeremić.

Upitan o tome zašto njihovi partneri u Savezu, Srpski pokret Dveri, nisu potpisali inicijativu za smenu funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Skupštine Srbije zbog uvredljivog tvita povodom smrti predsednice Udruženja majki Srebrenice Hatidže Mehmedović, Jeremić je rekao da Narodna stranka smatra da ona više ne treba da obavlja visoku funkciju u parlamentu.

„Što se tiče besprizornog ispada aktuelne potpredsednice parlamenta, smatram se ona takvim govorom mržnje diskvalifikovala od obavljanja bilo kakve javne funkcije“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.