U trendu

Jeremić: Savez za Srbiju početkom septembra, Kosovo prvi veliki izazov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će Savez za Srbiju biti formiran početkom septembra a da će prvi veliki izazov sa kojim će se suočiti biti Kosovo, jer se kako je rekao, naprednjačka vlast sprema da potpiše katastrofalan sporazum koji bi Prištini omogućio članstvo u UN.

„Da stvar bude gora, na stolu je razmena teritorija, odnosno precrtavanje granica, po kojoj bi Preševska dolina pripala samoproglašenom ‘Kosovu’ koje bi uz to i postalo član UN. Ne postoji država koja je u miru spremna da menja svoju granicu. To je veoma opasan presedan, jer bi sutra neko mogao da traži neku drugu promenu granice – na primer u Sandžaku, ili ko zna već gde“, rekao je Jeremić danas televiziji N1.

On je ocenio da „niko normalan“ ne bi pregovarao o konačnom statusu pokrajine pre rešavanja pitanja srpske privatne i državne imovine na Kosovu i Metohiji, vredne desetine milijardi evra, ili garancije za zaštitu srpskog kulturnog nasledja, kao i da bi „samo nekompetentna budala ili neko ko ima loše namere“ vodio pregovore tako da mu polazne osnove ne budu Rezolucija 1244 i Ustav Srbije.

Predsednik Narodne stranke je ponovio poziv predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću na televizijski duel i opužio ga da „neprekidno iznosi dve apsolutne laži“ o Kosovu.

„Prva je laž da je savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde bilo nepovoljno za Srbiju. To mišljenje je podvuklo centralno mesto Rezolucije 1244 i ključnu ulogu Saveta bezbednosti UN u odlučivanju o eventualnoj državnosti ‘Kosova’
nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti“, rekao je Jeremić.

Po njegovim rečima, „druga Vučićeva laž je da su pregovori o statusu preneti iz Saveta bezbednosti UN u EU“.

„O statusu se odlučuje isključivo u Njujorku, a ne u Briselu, jer da se odlučuje u Briselu, ne bi bio potreban sveobuhvatni sporazum na kojem je neophodan potpis Srbije kako bi se vezale ruke Rusiji i Kini u Savetu bezbednosti. Da nije tako, Kosovo
bi u EU rešilo svoj status“, rekao je predsednik Narodne stranke.

Govoreći o Savezu za Srbiju, Jeremić je kazao da je reč o političkom udruživanju na osnovu programa od 30 tačaka, čije je sprovodjenje kako je ocenio, „neophodno da bi Srbija postala normalna demokratska država, uredjena po evropskim standardima, a ne savez protiv Vučića niti savez za preuzimanje nečije fotelje“.

„Program je zajednički imenitelj oko kojeg smo se odlučili da objedinimo naše napore, ideje, resurse i ljude, i da posle šest godina naprednjačke vlasti pokažemo da postoji kontrateža koja ima kapacitet da uzdrma režim i dovede do promena“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je izrazio nadu da će u Savez za Srbiju ući sve stranke i pokreti „prave opozicije“, i istakao da su dobrodošli svi koji se obavežu da neće saradjivati sa naprednjačkom vlašću na bilo kom nivou i da će poštovati program Saveza.

Upitan o stavu Saveza o članstvu Srbije u EU, Jeremić je odgovorio da to pitanje neće biti na dnevnom redu najmanje narednih deset godina i da će se o njemu najverovatnije izjašnjavati sledeća generacija političara.

„Mi se snažno zalažemo za uredjenje Srbije po modelu modernih evropskih društava. Ali izjašnjavati se sada o članstvu Srbije u EU nije bitno drugačije od izjašnjavanja o tome da li bi Srbija trebalo da lansira satelit u vasionu, jer će i to pitanje jednom doći na dnevni red, a satelit je skup, pa bi trebalo odlučiti da li da se upuštamo u taj poduhvat ili ne“, rekao je Jeremić.

On je najavio da će večeras u Šapcu biti održan prvi razgovor osnivača Saveza za Srbiju sa gradjanima i da će tokom avgusta opozicioni blok održati tribine u više gradova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar