U trendu

Jeremić: Učinićemo sve da opozicija nastupi u što širem frontu

Predsednik inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se zalaže da opozicija na beogradskim izborima nastupi u što je moguće širem frontu, i da će učiniti sve da do toga dodje.

Jeremić je u intervjuu agenciji Beta rekao da će Narodna stranka učiniti sve da do dogovora opozicije dodje, da se oni neće „gurati“ u prvi plan i da neće pokušavati da nametnu svog kandidata.

„Naravno, ako budemo dovedeni u situaciju da nema bilo kakvog dogovora, mi ćemo učestvovati sa sopstvenim timom i kandidatom. No moje duboko uverenje je da postoji daleko bolji način da se učestvuje na beogradskim izborima, i da bi to trebalo da bude jedinstven nastup oko kojeg treba da se složimo svi u pravoj opoziciji“, istakao je Jeremić.

On je naglasio da je na beogradskim izborima potrebno što je moguće veće jedinstvo svih onih koji nastupaju sa iskrenim opozicionim stavovima, odnosno onih koji nisu spremni ni na kakvu vrstu kolaboracije sa aktuelnom vlašću, bez obzira na izborne rezultate.

Kako je dodao, za Narodnu stranku nema onih koji u taj front nisu dobrodošli, kao i da nemaju aspiraciju da odredjuju ko je poželjan, a ko ne.

„Čvrsto sam uveren da jedino sa zajedničkim stavom možemo da iskoristimo potencijal koji postoji u glavnom gradu, jer ima više onih koji su nezadovoljni načinom na koji se vodi Beograd – i ostatak države – nego onih koji su spremni tome da daju podršku“, rekao je Jeremić.

Borba za fer i poštene izborne uslove, po njegovim rečima, može da bude dobra početna osnova za okupljanje aktera sa opozicionog spektra i oko čega bi sigurno svi mogli da se dogovore.

Jeremić je naveo i da ga raduje što Demokratska stranka, i pored najave da će imati svog kandidata, tvrdi da je i dalje otvorena za saradnju sa ostalim političkim opcijama.

Upitan da li će doći na proteste koje su za sutra u centru Beograda najavili Pokret slobodnih gradjana Srbije i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Jeremić je rekao da Narodna stranka podržava sve akcije koje su usmerene ka skretanju pažnje na činjenicu da u Srbiji vlada režim koji ne radi u interesu gradjana.

Jeremić je izjavio da će ta Narodna stranka čija je osnivačka skupština zakazana na nedelju 22. oktobar biti otvorena za sve neukaljane i dobronamerne ljude koji nisu spremni da dignu ruke od borbe za bolju Srbiju, a da će Narodna stranka biti stranka centra u kojoj će biti čestiti ljudi sa političkim iskustvom, ali i novi ljudi, sa novom energijom.

„Stvaramo novu političku organizaciju na centru, koja će biti otvorena za sve neukaljane i dobronamerne ljude koji nisu spremni da dignu ruke od borbe za bolju Srbiju, zemlju koja treba da bude privlačnije mesto za život od onoga u kome živimo danas“, rekao je Jeremić.

On je kazao da će u nedelju za potpredsednike stranke predložiti bivšu ambasadorku Sandu Rašković Ivić, bivšeg načelnika Genralštaba Zdravka Ponoša, dramskog pisca Sinišu Kovačevića, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozara Čiplića, kao i programskog direktora CIRSD-a Nikolu Jovanovića.

Za prvog potpredsednika stranke predložiće narodnog poslanika iz Trstenika Miroslava Aleksića, dosadašnjeg prvog čoveka Narodnog pokreta Srbije.

On je naveo da će stranka imati i Politički savet, u kom će biti vrhunski intelektualci i stručnjaci koji žele da pomognu Narodnoj stranci, ali u ovom trenutku nisu u situaciji da se angažuju u dnevnoj politici.

On je naveo da je i on na neki način nov u tome, s obzirom na to da je njegovo dosadašnje javno i političko angažovanje bilo usmereno na spoljašnju politiku i svet, a da će nakon osnivanja stranke ono biti prevashodno okrenuto ka unutrašnjim pitanjima.

Priču o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji Jeremić je ocenio kao režimsku farsu u kojoj ne treba učestvovati i da u zemlji vlada atmosfera u kojoj je nemoguće slobodno kritikovati vlast, ni voditi normalan društevni dijalog.

„Ako imate zatvorene medije i agresivnu demonizaciju svih onih koji se usude da kritikuju vlast, kako onda u takvoj atmosferi možete da imate normalan društveni dijalog po bilo kom važnom pitanju. Ako ne dodje do iznenadne promene u okolnostima, što iskreno sumnjam da može da se dogodi, mislim da nema smisla učestvovati u nečemu što ovoga trenutka ne izgleda nikako drugačije nego kao režimska farsa“, rekao je Jeremić.

On smatra da je suština dijaloga na koji poziva predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Jeremić je ukazao da se svi medjunarodni pregovori vode tako da se ništa ne sprovodi dok sve ne bude gotovo, i dodao da se ova vlast opredelila za drugačiji pristup te da je pravila jedan po jedan značajan ustupak prištinskoj strani, ne dobijajući ništa za uzvrat.

„Došli smo sada do toga da je praktično poslednja stvar koja je Prištini neophodna da bi kompletirala svoju takozvanu državnost stolica u UN. Ova celokupna igra se i vodi u pravcu da Beograd i Priština potpišu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa od kojih će biti značajan samo jedan paragraf – da Srbija i Kosovo neće jedni druge blokirati u medjunarodnim organizacijama. To je još jedina stvar koja je ostala da se preda. Ako dodje do toga, to će otvoriti put za članstvo Kosova u UN i to će biti kraj pregovora“, istakao je Jeremić.

On je kazao i da bi voleo da veruje da ni jedna vlast, kakva god da je, neće biti spremna na takav korak.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz oblasti pravosudja, on je rekao da je njim praktično formalizovano ukidanje srpske pravne države na severnom delu teritorije Kosova i Metohije i da je odlaganje polaganja zakletve srpskih sudija čist marketinški trik.

Upitan o lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, on je naveo da veruje da gradjani Srbije koji žive u njenoj južnoj pokrajini najbolje znaju ko bi ih najčasnije predstavljao na lokalnom nivou i ko svojim delovanjem u prošlosti nije izgubio obraz i naveo i da on lično ne bi mogao da glasa za nekog ko je napravio vladu sa Ramušom Haradinajem, ali da svoje mišljenje ne želi da nameće sunarodnicima sa Kosmeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.