U trendu

Jeremić: Ulazimo u drugu fazu protesta protiv režima, Vučić kao Šojić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da veruje da će protesti u Srbiji uskoro ući u drugu fazu u kojoj je „potrebno da se svi učesnici dogovore oko precizno arikulisane političke platforme“.

„Stav Narodne stranke je da nipošto ne bi trebalo učestvovati na izborima pod ovakvim okolnostima, kao i da je neophodno bojkotovati rad od režima zarobljenih i zloupotrebljenih institucija, pre svega Narodne skupštine. Moramo u našim zahtevima biti ujedinjeni, kao gradjani, bez obzira da li smo politički aktivni ili ne“, rekao je Jeremić za televiziju Naša.

Jeremić je podsetio da se Narodna stranka zalaže za lustraciju, zakon o poreklu imovine i uvodjenje specijalnog tužilaštva za visoku korupciju, kao i za najstrožije kazne za sve koji su zloupotrebili službene položaje i bavili se kriminalnim aktivnostima.

Jeremić, koji je bio i ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Generalne skupštine UN, ocenio je da nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na medjunarodnoj pozornici „sve više poprima oblik televizijske sapunice u žanru urnebesne parodije“, i da je ponašanje Vučića prema Vladimiru Putinu tokom njegove nedavne posete Beogradu bilo „degutantna kombinacija prostakluka i servilnosti“.

„Vučić se u višesatnom prenosu na RTS-u pred Putinom ponašao kao Šojić – samo je još falilo da pokuša da ga odžepari. Pitanje je da li bi i sam Lane Gutović (poznati glumac koji glumi imaginarni lik Srećka Šojića) mogao da tako nešto ponovi pred kamerama“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je „na otvaranje granica ka Albaniji izostala adekvatna diplomatska reakcija Srbije kroz zahtev za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN“, i poručio da je „to je samo još jedan dokaz da ova vlast pitanje Kosova ne tretira van konteksta unutrašnjeg političkog marketinga“.

Predsednik Narodne stranke je, govoreći o šetnji gradjana povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, istakao da postoji senka sumnje nad državom o pozadini tog političkog ubistva, jer godinu dana nema gotovo nikakvog pomaka u istrazi.

„Ubijen je opozicioni lider nakon zverske harange koju je protiv njega vodio režim kroz svoje medije. Ko je za to odgovoran“, uputio je pitanje vlastima Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.