U trendu

Jeremić: Vučić svima daje sve što traže, ali će mu Kosovo eksplodirati u lice

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi spoljnu politiku tako da svima koji bi potencijalno mogli da mu nanesu štetu daje sve što traže, ali da će mu zahtev Amerikanaca da preda Kosovo „eksplodirati u lice“, jer ne zna kako da reši taj problem.

„Rusija traži da ne idemo u NATO – odlično, to je popularno, ne predstavlja problem za Vučića, dakle nećemo u NATO. Nemci mu traže hiljade hektara u Vojvodini za Tenis – bravo, daćemo im to. Francuzi traže aerodrom ‘Nikola Tesla’ – odlično, evo im aerodrom, ali mora da se pridavi niški aerodrom – nema veze, pridavićemo ga, šta je tu problem“, rekao je Jeremić na tribini Narodne stranke u Novom Sadu.

Jeremić je naveo da Vučiću jedino ne odgovara zahtev Amerikanaca da preda Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) i to samo zbog tehnike predavanja koju mu traže da primeni.

„Amerikanci zahtevaju od Vučića da uvede Kosovo u UN i pritiskaju ga da potpisujući takozvani sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom od Rusije praktično zatraži da to ne blokira na Savetu bezbednosti UN. Odatle drama, jer Vučić ne zna kako da se nosi s tim pritiskom i ne zna kako da reši taj problem“, rekao je Jeremić.

On je dodao da je Vučić pokušao da ponudi razmenu teritorija, ali je odbijen.

„Odbijen je zato što je već obećao Kosovo u UN i jer mu je zbog tog obećanja dozvoljeno da uvede strahovladu i udavi medije“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da su Amerikanci prilično ozbiljni kada nešto traže, a još su ozbiljniji kada im se nešto obeća i dolaze po davno obećano.

„Tada umeju da budu jako nezgodni. Vučić to dobro zna, pošto je bio u vlasti koja je dovela do NATO bombardovanja. Vučiću će problem Kosova eksplodirati u lice, jer nema dobro rešenje – ako preda Kosovo, otvoriće Pandorinu kutiju za sebe u Srbiji, a ako odbije ispuni obećanje da ga preda, izgubiće naklonost Zapada“, rekao je Jeremić.

On je naveo da je u Srbiji u toku proces srastanja države i organizovanog kriminala, i dodao da je deo tog procesa „uključivanje vodja navijača u organizovani kriminal“.

„Vučić je, samo da mu ne bi pogrdno skandirali na stadionima, namirio vodje navijača velikih klubova tako što ih je uključio u organizovani kriminal, ali im je dao i unosne legitimne poslove. Tako oni ne samo što prodaju drogu, nego i kupuju gradjevinske firme koje na primer izvode gradjevinske radove u Beogradu, pa se onda sve raspadne posle dva meseca“, rekao je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.