U trendu

Jeremić za ORF: Stav nekih zapadnih vlada prema Vučiću je razočaravajući

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za austrijsku državnu televiziju ORF da je stav nekih zapadnih vlada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „prilično razočaravajući“.

Ta televizija izveštava da desetine hiljada ljudi mesecima protestuje zbog Vučićeve „autoritarne vladavine, ugrožavanja demokratskih sloboda i kontrole gotovo svih medija“, odnosno medijskog mraka.

„Važne zapadne države, medju kojima i Austrija, veoma su sramežljive u kritici Vučićevog režima. Od zemlje poput Austrije, koja je podržava evropski put Srbiji, očekivao bih daleko veći zabrinutost u vezi sa stanjem demokratskih sloboda u Srbiji“, rekao je Jeremić u intervjuu za Dnevnik ORF-a.

Jeremić je dodao da u Srbiji postoji pet televizija sa nacionalnom frekvencijom od kojih su svih pet direktni instrument vlasti, kao i osam dnevnih listova sa relevantnim tiražom, od kojih šest neskriveno podržava vlast i demonizuje opoziciju.

„Danas dajem intervju austrijskoj državnoj televiziji, dok ni na jednoj srpskoj nacionalnoj televiziji pune dve godine kao lider jedne od najvećih opozicionih stranaka nisam mogao nijednom da se pojavim“, rekao je Jeremić.

ORF iz Beograda javlja da se Radiotelevizija Srbije „povinuje političkoj moći“, dok uticajna privatna televizija Pink, kao i ostale, daju još jaču medijsku podršku Vučiću.

Austrijska televizija izveštava o dramatičnim scenama koje u Beogradu tokom prošlog vikenda u prostorijama RTS-a.

„RTS je bio cilj demonstranata, koji su ušli u televiziju, ali nisu ništa uništili. Policija je uhapsila 18 demonstranata, ali samo trojica će biti izvedena pred sud. Predstavnici opozicije i demonstranti tražili su da uživo govore u programu javnog servisa“, javlja ORF.

ORF podseća da Jeremić nije bio medju opozicionim liderima koji su ušli u RTS, ali da dogadjaji tokom vikenda govore o „mračnoj slici medijskih sloboda“.

Austrijska televizija navodi i da opozicija preti bojkotom izbora ako se situacija u medijima ne bude poboljšala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar