U trendu

Jerkov na sednici parlamenta: Šešelj je ratni zločinac, evo prvo meni razbij njušku

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov pitala je danas na sednici Skupštine Srbije kada će lideru radikala Vojislavu Šešelju koji je pred Haškim tribunalom osudjen za ratni zločin, biti oduzet mandat, što je naišlo na reagovanje radikala i dobacivanja, pa je i odredjena pauza od 15 minuta kako bi se „strasti smirile“.

Ona je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković pitala kada će biti primenjen član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se navodi da poslaniku prestaje mandat pre vremena ako je sudskom odlukom osudjen na kaznu zatvora u trajanju najmanje od šest meseci.

„Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede pravosnažnom sudskom odlukom osudjen kaznom zatvora od 10 godina. Tom čoveku nije mesto u Skupštini. Sramota je da osudjeni ratni zločinac predastavlja gradjane Srbije, a da ne pričam kako je to za one ljude koji su bili žrtve njegove politke“, rekla je Jerkov.

Ona je kazala i da zna da SNS njegove zločine „ne doživljava strašno ozbiljnim“, ta da su ga oni i podržavali dok je činio te zločine i dodala da je negiranje ratnih zločina „samo po sebi problematično“.

Pošto joj je dok je govorila dobacivao šef poslaničke grupe SNS i predsednik Administrativnog odbora Asleksandar Martinović ona ga je „zamolila“ da „simpatije“ prema Šešelju sačuva za vreme kada se možda vrati u stranku kod njega i da joj sada ne dobacuje.

Ona je pitala i da li će biti zaštićeni poslanici DS kojima je Šešelj pretio i osvrnula se na navode Šešelja da će „razbiti njuške“ svakom ko kaže da je ratni zločinac.

„Mi iz DS kažemo da je ratni zločinac i evo može da krene od mene da počne“, rekla je Jerkov, a u sali su bili poslanici SRS, ali ne i lider radikala koji je otišao ubrzo pošto je na početku rada govorio na sednici.

Predsedavajući sednicom Djordje Milićević rekao je Jerkov da treba da poštuje dostojanstvo svih i napomenuo da to ko će sedeti u skupštini „ne odlučujete vi, već gradjani na izborima“.

U odbranu Šešelja potom je stao i poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je rekao da se mora objasniti Jerkov razlika izmedju osudjenog i osudjivanog i kazao da je Šešelj osudjivan i da je izdržao izrečenu kaznu.

On je zatražio i da mu se dostavi spisak 25 ubijenih Hrvata, koliko je nedavno ustvrdio poslanik DS-a Tomislav Žigmanov, i da mu se dostave informacije da li se to desilo ili ne.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je Jerkov da u Srbiji nije bilo ratnih sukoba pa da ne može biti ni ratnih zločina i da presudu Haškog tribunala kojom je Šešelj osudjen na deset godina zatvora može „okačiti mačku o rep“.

„Ako vam se ne sedi u Skupštini ne morate sedeti i onako ništa pametno ne možemo čuti od vas. Za razliku od vas SRS je izašao samostalno na izbore i narod je znao za lažnu optužnicu pritiv Šešelja i dobili smo poverenje od gradjana. Sve što se pripisuje Vojislavu Šešelju i SRS kao zločin nas čini ponosnim. Niti tu ima zločina niti je bilo ko proteren, niti je bilo ko ubijen, sve lažete“, istakao je Šarović.

Potom je poslanik DS Radoslav Milojičić rekao „da je sreće da Šešelj nikada nije ni ušao u politiku“, te da on i Socijalistička partija Srbije nisu bili na vlasti ne bi imali ratove, bombardovanja, ni žrtve.

Potom je došlo do žamora u sali i dobacivanja, a predsednica parlamenta Maja Gojković koja je tada preuzela predsedavanje sednicom odredila je pauzu od 15 minuta.

Posle pauze sednica je nastavljena raspravom o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije.

Medjunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjena progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine. Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji od novembra 2014.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)