U trendu

Jevtić: Formiranje ZSO i povratak raseljenih prioritet Srba u Vladi Kosova

Novi ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji ubuduće mogu očekivati rešavanje nagomilanih problema, a da je prioritet formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i povratak 20.000 raseljenih Srba.

„Naš prioritet u budućem radu jeste rad na svim temama koji treba da pomognu ne samo povratak raseljenih već i opstanak svih“, rekao je Jevtić, poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova i potpredsednik Vlade Kosova, za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je da su prioritet teme poput formiranja ZSO, povratak raseljenih i opstanak, rešavanje pitanja uzurpirane imovine i druga važna pitanja za tamošnje Srbe.

„Ova Vlada Kosova sada zavisi od glasova Srpske liste. U tom smislu će i naša politička pozicija biti drugačija, jer ćemo imati drugačiji mehanizam u donošenju odluka koje su važne i koje treba da promene to što nije valjalo u prošlosti“, kazao je Jevtić.

On je kazao da bi želeo da se vrate svi koji su raseljeni, a kojih prema podacima kojima raspolaže, ima oko 20.000.

„Moramo napraviti jasnu strategiju sa ovom Vladom Kosova da te ljude vratimo u što kraćem roku. Za to će pored finansijskih sredstava biti potrebna i politička podrška nove vlade“, kazao je Jevtić.

On je rekao da se Srbi u novoj Vladi neće ponašati ucenjivački, već „sasvim korektno“ kako bi svi zajedno rešili sve probleme.

„To će biti naš pristup, a probleme moramo rešavati s našim komšijama Albancima, jer su oni ti sa kojima mi ovde živimo“, rekao je Jevtić.

Skupština Kosova izabrala je juče Ramuša Haradinaja za premijera Kosova čime je okončano formiranje institucija Kosova posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Za prvog zamenika premijera je izabran Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Inicijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred Srpske liste su za ministre su izabrani Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.