U trendu

Ji: SAD očekuju da će Srbija nastaviti da se kreće ka EU

Sjedinjene Države očekuju da će Srbija nastaviti da se kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, što obuhvata i dijalog sa Kosovom o normalizaciji odnosa, izjavio je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

„Verujemo da Srbija može mnogo da dobije od snažnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, drugim članicama NATO-a. Takodje treba da nastavi da jača institucije, ekonomiju i da razvije partnerstvo sa zemljama koje mogu da joj pomognu da dostigne svoj cilj – evropsku integraciju“, rekao je Ji za Glas Amerike, odgovarajući na pitanja o očekivanju SAD od nove vlade Srbije.

Prema rečima američkog diplomate, Srbija je prošle godine postigla značajan napredak u ispunjavanju uslova za priključenje EU, jačanju vladavine prava, odnosa sa susedima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Kosovo, uz nadu SAD da će to da se nastavi. 

Upitan da li su SAD zabrinute da bi Rusija mogla da ima još veći uticaj u Srbiji, Ji je izrazio uverenje da je Srbija na pravom putu, da je rešena da se pridruži Evropskoj uniji, da održava dobre odnose sa Sjedinjenim Državama.

„Svedoci smo da ti odnosi nastavljaju da jačaju. Imali smo veoma dobre kontakte na visokom nivou. Premijer Vučić se prošle godine susreo sa potpredsednikom Bajdenom, državnim sekretarom Kerijem koji je takođe posetio Srbiju u decembru. Premijer je pre par mjeseci telefonom razgovarao sa potpredsednikom i državnim sekretarom. Znači imamo veoma snažne odnose, ne samo izmedju političara, već i, što je važno, naših vojski“, rekao je Hojt Brajan Ji.

On je izrazio očekivanje da će ove godine biti oko 60 vojnih vežbi, razmena, konferencija, radionica vojske Srbije i Sjedinjenih Država, što je ocenio kao još jedan znak jačanja odnosa Srbije i SAD što je, kako je rekao, dobro za obe zemlje i „dobar signal za narod da je naše prijateljstvo sve snažnije“.

SAD su, prema rečima visokog diplomate, zabrinute zbog opšteg stanja slobode medija širom zapadnog Balkana i da se nadaju da će biti osnažena profesionalizacija i nezavisnost medija u svim balkanskim državama.

„Ne bih naročito izdvajao Srbiju, da bih poručio da su kod zemalja u tranziciji, snažni, profesionalni i nezavisni mediji medju najvažnijim aspektima jačanja demokratije i ljudskih prava. Nadam se da će taj proces da se nastavi, a mi osim saveta, pružamo i pomoć kroz USAID, da bi se novinari iz regiona doveli u Sjedinjene Države ili šaljemo eksperte na Balkan“, rekao je Ji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)