JOB: Pilotima-instruktorma Izraela nije bilo mesto na nebu HR

BEOGRAD – Predstavnici jevrejske zajednice u Beogradu smatraju da je prelet izraelskih aviona, u čijim kabinama su bili piloti-instruktori iz Izraela, pokušaj hrvatskog medijskog spina očigledno sračunat da se „ispravi“ medijska slika koju je aktuelna vlast Hrvatske, veličanjem Oluje, poslala antifašističkoj, ali i ukupnoj svetskoj javnosti.

„Beogradski Jevreji smatraju da Jevrejima pilotima-instruktorima iz Izraela nije bilo ni mesto, ni vreme, ni odredište na nebu Hrvatske. U danu kada građani naše otadžbine, sa svećama u rukama, oplakuju žrtve pogroma i egzodusa 250.000 Srba iz Hrvatske, Jevreji Beograda imaju ne samo osećaj, već i jasnu potrebu da se u odnosu na događanja u Kninu i Hrvatskoj oglase. Jevreji pamte svoje strašne žrtve iz Drugog svetskog rata, kada smo, kao i Srbi, bili žrtve stranog pogroma. Nema mesta, ni hiljaditog dela milimetra, rehabilitaciji tog, ali na žalost i sada aktuelnog veličanja učinka Hrvatske soldateske“, navedeno je u saopštenju Jevrejske opštine Beograd – naveli su oni, prenosi „Blic“.

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Kninu, nema nikakve političke elemente i u isključivoj je u vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F16, saopštila je ranije danas izraelska ambasada u Beogradu.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je za „Tajms of Izrael“ da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Hrvatskoj.

„To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede „nije prijateljski gest prema Srbiji“.

Direktor Centra kancelarije „Simon Vizental“ u Jerusalimu i lovac na naciste, Efraim Zurof, takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju Oluje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike