U trendu

Joksimović: Poseta Hojta Jia znak da SAD i dalje imaju presudnu ulogu u regionu

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da poseta američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia pokazuje da SAD i dalje imaju presudnu ulogu na političke procese u regionu.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji danas se sastaje sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Joksimović je za regionalnu televiziju N1 izrazila očekivanje da će suština tog razgovora biti podrška evropskom putu Srbije i procesu reformi kao i Vučićevi planovi za budućnost na funkciji predsednika Srbije.

Ona je ukazala da se Srbija posmatra kao ključna zemlja u regionu, i po veličini, odredjenoj stabilnosti i kao neko ko može doprineti odnosima u regionu. „Dakle, fokus je na Srbiji“, dodala je.

Prema njenim rečima, o ulozi SAD u regionu govori i primer Makedonije.

„Više evropskih zvaničnika je dolazilo da ubedi predsednika (Makedonije Djordja) Ivanova da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, ali tek kad je došao Hojt Brajan Ji to se zaista i dogodilo… I u Abaniji je doprineo dogovoru opozicije i vlasti u vezi sa predstojećim izborima“, rekla je.

Povodom večerašnjeg sastanka visoke predstavnice EU Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke Joksimović je rekla da je to porukada su vrata Unije zemljama regiona otvorena i da se vodi računa šta se dogadja na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, bezbednosni aspekt je ključan i bez Zapadnog Balkana ta vrsta bezbednosti u EU ne može se očekivati.

„Uglavnom neuspesi vlada u regionu vode tome da se vraćamo nacionalističkim porukama, koji ne doprinose pomirenju, već podizanju tenzija. Čini se da bez odredjenog uticaja EU, tj evropske perspektive, nećemo biti u stanju da se samostalno u regionu sa ovakvom vrstom retorike izborimo“, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila i da bi „svaka promena granica u regionu dovela do sukoba“.

„Ipak postoji jasna svest i u EU i SAD i u regionu da niko ne bi imao koristi od takvih procesa i da bi svako pomeranje dovelo po otvaranja Pandorine kutije, i domino efekta koji bi se proširio na čitav region“, dodala je.

Govoreći o EU integraciji, Joksimović je rekla da odsustvo EU perspektive dovodi do demokratskog deficita na Balkanu.

„Činjenica je da EU u krizi, ali posle izbora u Francuskoj nazire se kapacitet za konsolidaciju. U takvom terenutku Unija mora ponovo baciti ozbiljan pogled na Balkan, čini se da svest o tome raste“, kazala je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.